Novosti

Politika

Pobjeda homofobnog konzervativca

Dosadašnji predsjednik Poljske Andrzej Duda jedva je izvukao pobjedu pred svojim liberalnim suparnikom na izborima koji su imali rekordnu izlaznost

Ydyg9ajh81zc4ct46grp5ob4yo5

(foto Kacper Pempel/Reuters/PIXSELL)

Andrzej Duda, dosadašnji poljski predsjednik, ponovo je pobijedio na izborima održanim ove nedjelje. Konzervativni kandidat Duda, kojeg podupire vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) dobio je 51,2 posto glasova, dok je njegov protukandidat Rafal Trzaskowski, liberalni gradonačelnik Varšave te kandidat najveće oporbene centrističke stranke Građanska platforma, osvojio 48,8 posto glasova. Na izbore je izašlo čak 68,2 posto građana, što je najviša izlaznost u povijesti postkomunističke Poljske. Pravo glasa imalo je oko 30 milijuna ljudi, a zbog pandemije koronavirusa po prvi put je svim građanima omogućeno dopisno glasanje.

Duda je tako osvojio još jedan petogodišnji mandat na funkciji predsjednika, koja je kao i u Hrvatskoj uvelike protokolarna. Ipak, predsjednik Poljske ima mogućnost ulaganja veta na zakone koje izglasa parlament, što bi u slučaju da je pobijedio Trzaskowski vjerojatno usporilo neke od reformi desnih populista.

I premda je Duda u početku bio izraziti favorit, na kraju je jedva izvojevao pobjedu. Svoju kampanju temeljio je na homofobnim izjavama i napadima na nezavisne medije, a svog protivnika optuživao je da neće služiti poljskim, već tuđim interesima. Već u prvom krugu se zalagao za zabranu LGBT tema u školama, a onda je najavio i da će promijeniti ustav kako bi se istospolnim parovima zabranilo usvajanje djece. S druge strane, Trzaskowski je po svojim stavovima borac za LGBT prava, a kampanju je gradio na obećanjima da će poboljšati poljske odnose s Europom te da će koristiti predsjednički veto u slučaju pokušaja uvođenja zakonodavstva koji bi dalje ugrožavao dostignute demokratske norme.

Dudina pobjeda pokazala je tako da je u Poljskoj biračko tijelo još uvijek sklonije konzervativizmu, no tanki ishod sugerira da je ipak mnogo Poljaka koji ne žele dodatno uvođenje iliberalnih praksi u demokratske procedure zemlje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više