Novosti

Kronika

Пoдвиг Гaћeшиних устaникa

75. oбљeтницa првe oргaнизирaнe пaртизaнскe бoрбeнe aкциje у Бaнскoм Грaбoвцу кoд Пeтрињe: 42 устaникa пoд вoдствoм Вaсиљa Гaћeшe, испaлили су првe мeткe у рeжим Aнтe Пaвeлићa

E2kpgjsfpr66qiwdwr2uy4zmni7

Polaganje vijenca u ime SNV-a 

Govoreći na obilježavanju 75. obljetnice prve organizirane partizanske borbene akcije u Banskom Grabovcu kod Petrinje, predsjednik vijeća Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Ivan Fumić upozorio je na jačanje fašističkih i šovinističkih ideja u posljednje vrijeme u Hrvatskoj.

- Na sve strane kojekakve ploče i spomenici fašistima, a nitko od vlasti niti da trepne. Kao da ih se to ne tiče. Spomenici Juri Bobanu u Splitu i sličnim ‘zaslužnim‘ građanima niču po Hrvatskoj kao gljive. Vrhunac šutnje državne vlasti i licemjerja je spomen ploča ustaškom ideologu i zločincu Mili Budaku u Bilicama, na kojoj piše da je riječ o hrvatskom književniku! To vam je kao da usred Berlina osvane jedan trg s imenom Adolfa Hitlera, austrijskog slikara. Budalaštinama nikada kraja. Autori ovih, itekako pomno smišljenih provokacija imaju obilatu podršku crkvenog klera s Kaptola – upozorio je Fumić.

Nije propustio ukazati na dio katoličkog svećenstva koji i danas negira postojanje Jasenovca, jama u Jadovnom i slično. Za Novosti je komentirao poništenu presudu Alojziju Stepincu iz 1946. godine kojom je bio proglašen krivim za suradnju s ustaškim režimom.

- Siguran sam da ova odluka našeg suda neće naići na odobravanje u široj međunarodnoj zajednici. Njome se samo produbljuju raskoli. Ako su mislili da će se odluka dopasti Vatikanu i pomoći da se Alojzije Stepinac proglasi svetim, u zabludi su. Vatikan je vrlo dobro ustrojena i moćna organizacija stara dvije tisuće godina. Sistematski i analitički promišljaju o svakom svom potezu i nije slučajno da se proglašenje Stepinca svetim odložilo i oteglo. Tumačenja različitih ekstremista i kvazi povjesničara za Vatikan nisu mjerodavna. Imaju svoja pravila koja usklađuju s trenutnim političkim, društvenim pa i ekonomskim prilikama - smatra Ivan Fumić.

U suradnji sa Srpskim narodnim vijećem, predstavnici organizatora ovogodišnjeg obilježavanja 75. godišnjice prve oružane akcije banijskih partizana, ali i grabovačke tragedije, Savezi antifašista RH, Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje, položili su vijence na spomen obilježje u Banskom Grabovcu. Događaju je prisustvovalo više stotina građana i izaslanstva antifašističkih udruga Zagreba, Siska, Novske, Kutine, Garešnice, Gline, Popovače, Daruvara, Lipovljana, Zaboka, Vojnića, Karlovca, Velike Kladuše i Pećingrada.

Prije 75 godina, 42 ustanika pod vodstvom Vasilja Gaćeše, napali su u noći između 23. i 24. srpnja zgradu općine i željezničke stanice: bili su to prvi meci u Hrvatskoj ispaljeni u režim Ante Pavelića. U toj akciji zaplijenjeno je više od 50 pušaka, itekako potrebnih u prvim danima ustanka. Nekoliko dana kasnije ustaše su, ne samo radi odmazde, već kao dio smišljenog plana istrebljenja Srba, u Banskom Grabovcu pobili 1.285 Banijaca, privedenih s područja cijele Banije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više