Novosti

Politika

Politika vukovarske bestijalnosti

Hoće li se ministar Ivan Malenica sa svojim trulim pravosudnim aparatom založiti da se vukovarskim nasilnicima odmjere pravedne kazne, barem jednakim žarom kao što se još nedavno zalagao za oslobađanje hrvatskih navijača pritvorenih u Grčkoj, koji sada tuku djecu po Vukovaru

Large vukovar

Jedan od "vukovarskih" junaka skriva lice pred kamerama (foto Borna Jakšić/PIXSELL)

Potvrđeno je da su dvojica od četvorice pritvorenih huligana, koji su za pravoslavni Badnjak 6. siječnja (peti iz grupe pritvoren je još 7. siječnja) pretukli u centru Vukovara skupinu mahom petnaestogodišnjaka, pri čemu je troje djece hospitalizirano od čega dvoje s težim ozljedama, povezano s lanjskim navijačkim neredima u Grčkoj. Jedan od njih navodno je završio i na Interpolovoj potjernici, ali i što je za ovu priču i važnije – svi oni otprije imaju podeblji domaći policijski dosje u kojem je evidentiran sav njihov dosadašnji nasilnički staž, mjeren prije svega brojem tučnjava, razbijenih glava i nosova, sve redom kaznenim i prekršajnim recidivima.

Takav podatak u upravo objavljenom službenom izvještaju Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru, naravno, nije razvidan, pa novo kancelarijsko priopćenje tek kaže da su ''provedene dokazne radnje ispitivanja još trojice osumnjičenika (1999., 2001. i 2003.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv života i tijela, odnosno kaznenih djela teške tjelesne ozljede (...)'' dok je ''četvrtoosumnjičenik navedenim osumnjičenicima 8. siječnja 2024. iznajmio stan u Vukovaru radi skrivanja''.

Nasilnička prošlost napadače očito nimalo nije zabrinjavala jer su i te badnje večeri smatrali da su iz nekog razloga ponovno zaštićeni i da bi se bez straha mogli iživljavati nad djecom (!) i tako iskazali netrpeljivost i prema ekavici, kojom je progovorio jedan napadnuti maloljetnik, a onda posljedično i prema Srbima u tom gradu, tako da, suprotno svemu, treba podcrtati – ovaj incident je itekako međunacionalno obojan.

I to nije prvi put kada govorimo o provođenju pravde po etičkom ključu u režiji navijačkih skupina u Vukovaru, posebno Dinamovih Bad Blue Boysa kojima pripadaju i aktualni pritvorenici, a čija je povijest bestijalnosti ondje podugačka. Pritom je očito da su i politički zaštićeni, što je razvidno iz prošlih slučajeva.

Tako je prije točno dvije godine u siječnju 2019. gradonačelnik Vukovara Ivan Penava prozvao učenike Tehničke škole ''Nikola Tesla'' koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku jer na nogometnoj utakmici finala Kupa Vukovara između NK Vuteks Sloge i HNK Vukovar ‘91. nisu ustali dok je bila intonirana himna Republike Hrvatske. Tvrdnju je dodatno potkrijepio video snimkom na kojoj su bila razvidna lica tih mladića.

Dva dana poslije Penavinog performansa na autobusnoj stanici u Vukovaru u večernjim satima napadnut je učenik trećeg razreda upravo Tehničke škole koji je nastavu pohađao na srpskom jeziku. Portal Srbi.hr izvijestio je da ga je napalo petero ili šestero maloljetnika s fantomkama na glavama, među kojima je bio jedan bez kape. Njega je napadnuti mladić prepoznao, a navodno se radilo o učeniku koji je pohađao istu školu, ali na hrvatskom jeziku. Također, riječ je bila o pripadniku navijačke skupine BBB -a, koji je i inače problematično prepoznat u svom u školskom okruženju.

Početkom maja 2021. godine Općina Borovo objavila je na svojoj Facebook stranici dvije snimke, od kojih na prvoj više desetaka mladića, nakon što su položili vijence na memorijalnom spomeniku 12 redarstvenika, prolazi mjestom u kojem većinski žive Srbi na pravoslavni Uskrs u pratnji policije, skandiraju: ''Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati'' i nakon nje: ''Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati'', dok se na drugoj snimci čuje ''Ubij Srbina''. Riječ je neosporno o pozivu na mržnju i linč jedne etničke skupine, koji se dogodio dan nakon što su pripadnici navijačke skupine vukovarskih Bad Blue Boysa u Borovu Selu, iza spomenika dvanestorici hrvatskih policajaca, naslikali mural u njihovu čast. Pa ipak, navodno su bukači bili pripadnici Torcide od kojih je trojici određen istražni zatvor, petorici mjera zabrane posjećivanja području općine Borovo, dok je za najveći broj njih krajnja kazna ostala javno nepoznata, premda su zaradili prijave za počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju, koje se kažnjava i zatvorom.

Davne 2008. godine mediji su pisali kako BBB i Torcida idu u pohod na Vukovar. Premda su najavili dostojanstven prosvjed nakon što su maskirani napadači, kako se ispostavilo srpske nacionalnosti, uz navodno povike ''Ovo je Srbija'' kamenjem razbili prozore na učeničkom domu u Borovu naselju, nisu odoljeli zapjevati ''Ubij, ubij, Srbina''.

I dok je u prvom slučaju policija pohapsila razbijače prozora pa više nismo otada čuli sličnih događaja u tom gradu, dotle se hrvatski navijački puk i dalje dobro zabavlja u Vukovaru. Čak štoviše, vrlo su uvaženi kao važni subjekti u koloni sjećanje u spomen na žrtvu Vukovara gdje koračaju uz rame s pripadnicima HOS -a, otkuda često čujemo, pa tako i ove godine ustaške pozdrave i druge neprilične pjesme.Jahanje na međunacionalnim tenzijama u Vukovaru jedan je od glavnih političkih programa aktualne vlasti na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom, inače predsjednikom notornog Domovinskog pokreta. Drugačije je teško zaključiti, jer u protivnom Vukovar ne bi po utvrđenom rasporedu dolazio na stranice crne kronike.

Ostat će upamćen Penavin istup u listopadu 2019. godine, kada je demonstrativno bacio na pod gradski statut tiskan na ćirilici koji mu je, uz natpis na latinici ''Da se bolje razumijemo'', uručio SDSS-ov vijećnik Srđan Kolar kao dio SNV-ove kampanje za destigmatizaciju ćirilice, ustvrdivši da se nisu stekli uvjeti za konzumaciju prava Srba u Vukovaru, posebno na ravnopravnu upotrebu ćirilice i srpskog jezika.I što sad? Zapitajmo se hoće li se vrli ministar pravosuđa Ivan Malenica sa svojim trulim pravosudnim aparatom založiti da se nasilnicima odmjere pravedne kazne, barem jednakim žarom kao što se još nedavno zalagao za oslobađanje hrvatskih navijača pritvorenih u Grčkoj, u slučaju u kojem je Hrvatska sramotnim istupima i izjavama svojih dužnosnika višekratno nastojala diskvalificirati grčki pravni sustav, u čemu je svoj obol dao i predsjednik Zoran Milanović. Kao da je Hrvatska oličenje pravde i pravednosti, a ne korupcije i nepotizma.

I dok im politika u Vukovaru namiguje i tek deklarativno osuđuje događaje poput premlaćivanja djece, dotle huligani kolo vode. Međutim, među napadnutom djecom bilo je i onih iz hrvatskih obitelji. Znakovita je izjava majke jednog od tih napadnutih maloljetnika koja je kazala kako se pretučena djeca boje izaći na ulicu. ''Ovo što se nama dogodilo u subotu je sumrak Hrvatske''.

Teško je tim riječima bilo što dodati.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više