Novosti

Kronika

Položeni vijenci na grob glinskog župnika

Saborski zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević te Vesna Teršelič iz Documente položili su vijenac na grob dugogodišnjeg glinskog župnika Franca Žužeka koji je mnogim Srbima glinskog kraja tokom Drugog svjetskog rata spasio život

Large pupovac

Milorad Pupovac, Vesna Teršelić i Boris Milošević

Pred glinsku komemoraciju žrtvama ustaškog pokolja iz ljeta 1941., saborski zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević, zajedno s Vesnom Terselič, voditeljicom Documente - Centra za suočavanje s prošlošću u četvrtak su na groblju Soteska u Novom Mestu, u Sloveniji, položili vijenac glinskom župniku Francu Žužeku.

Žužek je bio dugogodišnji župnik u Glini (1927.–1955.), te je imao značajnu ulogu u društvenom, crkvenom i vjerskom životu Gline i glinskog kraja. U povijesnoj literaturi, njegovo ime župnika najuže je vezano uz tragičnu i traumatičnu 1941. godinu, u vrijeme kada su Srbi, Židovi i Romi u NDH bili izloženi genocidu. 

Ustaški teror nad Srbima u Glini i glinskom kotaru u proljeće i ljeto 1941. bio je praćen masovnim zločinima, prisilnim iseljavanjem i pokatoličavanjem, a potom i rušenjem glinske pravoslavne crkve, koja je prethodno postala stratištem nevinih ljudi. 

Spomenici župe Glina, župnik Žužek ostavio je trajna svjedočanstva najtragičnijih trenutaka glinske povijesti. Sjećanja preživjelih također potvrđuju humanu dimenziju glinskog župnika, koji je mnogim životno ugroženim Srbima Gline i glinskog kraja tih godina spasio život. Nakon sloma zločinačke ustaške NDH i oslobođenja zemlje, Žužek ostaje župnik u Glini, sve do 1955. i povratka u rodnu Sloveniju.

Kao umirovljeni svećenik, Franc Žužek je ponovo posjetio Glinu 21. rujna 1963., na poziv Gornjokarlovačke eparhije SPC-a, kada je bio počasni gost prilikom svečanog posvećenja nove glinske pravoslavne crkve. Njegov ponovni dolazak u Glinu, kao i prigodni govor na ovoj svečanosti, bio je pozdravljen sa velikim odobravanjem. U svom govoru Žužek je, između ostalog, naglasio ”da je on za vrijeme rata radio samo ono što je dužan svaki hrišćanin i čovjek da radi – da pomogne one koji su u nevolji.”

Franc Žužek, počasni kanonik, župnik i dekan u penziji, umro je 18. veljače 1965. u 79. godini života. Pokopan je na groblju u Soteska kod Novog Mesta. Na njegovom sprovodu okupilo se mnoštvo vjernika i 15 svećenika. Tom prilikom bili su prisutni i predstavnici zagrebačke nadbiskupije i glinskog dekanata. Pismeno saučešće u ime naroda glinskog kraja uputila je Skupština općine Glina, a u ime pravoslavnih vjernika poslano je pismo glinskog prote Nikole Diklića. Na sprovodu je pročitano i saučešće episkopa Simeona Zlokovića iz Karlovca. 

Smrt Franca Žužeka oglašavala su i ”pravoslavna i katolička zvona na Kordunu i Baniji”, navodi se u povijesnoj literaturi.

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Antifašistička liga RH organiziraju komemoraciju, koja će se održati u petak, u 19 sati, u Glini na mjestu nekadašnjeg pravoslavnog hrama Rođenja presvete Bogorodice, na kojem je u znak sjećanja 1969. godine podignut Spomen-dom koji je u pokušaju brisanja sjećanja 1995. godine preimenovan u Hrvatski dom čije časno ali netočno ime nosi do danas.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više