>

novosti logo

Kronika Kronika

Pomogli susjedi, ali i Zagrepčani

Iako osmeročlanoj porodici Grčić iz Hrtića kraj Dvora, čija je kuća izgorjela uoči Svetog Nikole, pomoć stiže sa svih strana, djeci bi svakako bio potreban bolji privremeni smještaj

Osmeročlanu obitelj Grčić iz Hrtića kraj Dvora, umjesto nedavnih željno očekivanih praznika, toplog ugođaja i darivanja, zadesila je nevolja, čije posljedice će još dugo ostavljati traga u njihovim životima.

Dan prije blagdana Svetog Nikole, 18. prosinca oko podne, u kući su se zapalile električne instalacije. Požar se proširio strujnim vodičima po cijeloj kući, ni jedna prostorija nije ostala pošteđena, a namještaj i zidovi u velikoj mjeri su oštećeni. Nakon što je požar lokaliziran, uslijedili su vrlo teški dani za obitelj. Zbog velike hladnoće, tih dana popucale su i vodovodne cijevi, pa je oštećen sustav centralnog grijanja. Trebalo je preživjeti u hladnim prostorijama, bez struje i vode. Bio je potrebno nekoliko dana da Ljiljana i Duško Grčić nabave kakve takve peći na drva i ugriju prostorije za svoje šestero djece, Dušicu (18), Marinu (17), Dubravku (16), Aleksandra (12), Milku (8) i najmlađeg Marija (7).

Dušica i Marina školuju se u Zagrebu. Dušica pohađa školu za primalje u Vinogradskoj bolnici, Marina se školuje za medicinsku sestru i obje žive u učeničkom srednjoškolskom domu. Dubravka se školuje u Varaždinu, dok Aleksandra, Milka i Mario pohađaju osnovnu školu u Dvoru. Iako su predstojeći blagdani okupili sve Grčiće, na svu sreću u trenutku izbijanja požara nitko od njih nije se nalazio u kući. Susjedi su odmah alarmirali službe i na opožarenu kuću prvi su stigli električari koji su odmah isključili struju. Dok su oni još radili, stigli su vatrogasci iz Dvora i policija, a hitno je bilo pozvano i vatrogasno pojačanje iz Kostajnice. Požar je uspješno lokaliziran, ali šteta koja je nastala na namještaju i zidovima za Grčiće je itekako velika i bit će je teško nadoknaditi.

- Uništeno je 90 posto svega što je bilo u kući. Najprije smo počeli iznositi oštećene stvari i namještaj. No kada smo prionuli na posao, doživjeli smo prvo ugodno i ohrabrujuće iznenađenje. Naime, kćerka Dušica koja se školuje u Zagrebu oduvijek je željela u vatrogasce, pa se i tamo, u općini Črnomerec, prijavila u Vatrogasno društvo i pohađa vatrogasni tečaj. U najvećoj nevolji, čim su čuli za nesreću, stigli su njeni prijatelji, vatrogasci iz Črnomerca i pomogli nam. Kako je Dušica i volonterka u zagrebačkom Crvenom križu, u pomoć je uskočilo nekoliko njenih prijatelja koji zajedno s njom volontiraju. Svi oni svojski su se prihvatili posla oko čišćenja kuće. Gledajući sve njih kako nam pomažu, osjetila sam se jako ponosno i sretno. Saznanje da u nesreći niste sami, daje čovjeku veliku snagu i nadu da sve nevolje mogu biti prevaziđene. Dirnuo me dolazak tih mladih vatrogasaca i volontera iz Zagreba koji su odmah pohitali u pomoć - kaže Ljiljana Grčić.

Nije tu bio kraj pomoći koja je u teškim trenucima pružena ovoj brojnoj obitelji. Prilično velik broj građana Dvora i mještana Hrtića nije čekalo da ih se pozove. Odmah su stigli, prihvatili se posla, donosili ono što je za prvu ruku bilo najpotrebnije. Neki su se odmah prihvatili krpe i metle, neki su iznosili stvari, a bilo je i onih koji su darivali novčanu pomoć. Jedna vjerska organizacija odmah je Grčićima darovala novi bračni krevet da imaju na čemu spavati, a nisu ih zaboravili ni Srpsko narodno vijeće i redakcija ‘Novosti’ koji su poslali paket hrane i slatkiša za mališane.

Paroh Dvorski stavrofor Radoslav Anđelić, obavijestio je Ljiljanu i Duška da su ga zvali iz Zemuna iz organizacije ‘Srbi za Srbe’, koja isto tako želi pomoći. Oni će najvjerovatnije darovati elektro-materijal i tri ormara. Dobrim namjerama pridružio se i općinski načelnik Dvora Nikola Arbutina: on je istog dana kad je izbio požar, posjetio obitelj i najavio da će joj se iz blagajne općine isplatiti 5.000 kuna, a nije ih zaboravio ni Crveni križ iz Dvora.

Dvadesetak dana poslije izbijanja požara, članovi obitelji Grčić još uvijek žive u vrlo teškim uvjetima, a posljednji val hladnoće, koji je bio gotovo polarnih razmjera, jedva su izdržali. Centralno grijanje još uvijek ne radi, pa se u kući grije svega nekoliko prostorija. U ostalima je toliko hladno da se tamo ne može boraviti. Ovoga trenutka, Dušica, Marina i Dubravka u svojim su školama u Zagrebu i Varaždinu. U opožarenoj kući, koja više liči na napušteno i nagorjelo skladište, i dalje žive Ljiljana, Duško i osmoškolci, Aleksandra, Milka i najmlađi, Mario.

- Nakon desetak dana shvatila sam da se stanje u našoj kući neće tako skoro normalizirati, a kako imam troje mališana, bila sam u dobroj mjeri zabrinuta. Odlučila sam kontaktirati Ured za stambeno zbrinjavanje u Petrinji, a odatle su me uputili na adresu Općine Dvor. Uputila sam zahtjev i sada čekam nekakvo rješenje, kako bih se s djecom smjestila u prostor koji ima kakve takve uvjete za život, ali ipak bolje od ovih - objašnjava zabrinuta majka.

Dušica je vlasnica male trgovine mješovitom robom u Dvoru, a Duško se posvetio poljoprivredi, pa tako žive još od povratka na svoje ognjište nakon Oluje. Tridesetak ovaca i nešto janjadi omogućuju im da uz skromnu dobit iz dućana, pojačaju kućni budžet, a za poljoprivredne radove zadužen je suprug. Bilo bi ovaca još više da nije bilo vukova koji su nedavno napravili pravi dar-mar u stadu. Predstavnik Hrvatskih šuma, koji je došao na uviđaj, do dan danas nije ih obavijestio o rezultatima istrage, a kamoli o nekakvoj naknadi štete.

Posjetili smo općinskog načelnika Dvora Nikolu Arbutinu, koji je nakon požara, među prvima posjetio obitelj Grčić.

- Općina Dvor u vlasništvu nema stanova, ali smo već uspostavili kontakte sa nadležnim ministarstvom i mislim da će se stambeno zbrinjavanje porodice Grčić uskoro pozitivno riješiti. Mi u Općini učinili smo koliko smo u prvi mah mogli i darivali im 5.000 kuna - objašnjava Arbutina.

1/3