Novosti

Politika

Ponavljača k’o u priči

Od 1. siječnja do 28. kolovoza ove godine polaganju državnog stručnog ispita pristupilo je 3.682 kandidata. Pritom je državni stručni ispit položilo ukupno 2.170 kandidata ili 58,9 posto, dok njih 76 nije položilo, a njih 157 upućeno je na popravak

U5jhckgw7h2li339mykvzttcjdp

(foto Sandra Šimunović/PIXSELL)

Afera s namještanjem državnih stručnih ispita koja je otkrivena nedavno iz SMS-poruka USKOK-ove osumnjičenice i bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac, izazvala je pitanje s kakvim se to nepremostivim preprekama kandidati na ispitu suočavaju. Prema odgovoru koji su Novosti zaprimile iz Ministarstva pravosuđa i uprave, ispituje se usmeno opći dio iz područja ustavnog uređenja, sustava državne uprave, službeničkih odnosa, sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave, upravnog postupka i upravnih sporova, uredskog poslovanja i osnova sustava Europske unije. Također je predviđen posebni usmeni i pismeni dio ispita u okviru odgovarajućih poslova za koje se kandidat osposobljava, odnosno koje već obavlja. U postupku provedbe državnog stručnog ispita sudjeluje oko 400 ispitivača, mahom državnih službenika.

Pitali smo Ministarstvo i za imena članova lanjske Državne ispitne komisije u vrijeme kada je navodno bio namješten najveći broj ispita, a koju za opći dio imenuje ministar uprave. Posve predvidivo, Ministarstvo je rješenje o imenovanju članova komisije doneseno u siječnju 2018. odbilo dati, pozivajući se na Opću uredbu o zaštiti podataka.

Zatražili smo zato podatke o uspješnosti polaganja državnog ispita. Lanjska statistika otkriva da je bilo formirano 237 komisija za ocjenjivanje 6.681 kandidata ili u prosjeku njih 28,2 po komisiji. Od navedenog broja kandidata, 4.164 ih je položilo ispite, 859 je upućeno na popravak, 610 kandidata nije položilo, troje je prekinulo, a 1.045 je odgodilo polaganje ispita.

Od 1. siječnja do 28. kolovoza ove godine ukupno je polaganju državnog stručnog ispita pristupilo 3.682 kandidata na 197 članova Državne ispitne komisije, odnosno 18,7 kandidata po komisiji. Pritom je državni stručni ispit položilo ukupno 2.170 kandidata ili 58,9 posto, dok njih 76 ili 2,06 posto nije položilo, a njih 157 upućeno je na popravak, kojemu u roku od 30 dana pristupa službenik koji ne položi jedan ili dva predmeta. Ove su pandemijske godine odgođeni ispiti za čak 1.279 kandidata ili za njih 34,74 posto.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više