Novosti

Društvo

Popis MUP-ovih strahota

BVMN, u kojem sudjeluju i organizacije za ljudska prava iz Hrvatske Are You Syrious i Centar za mirovne studije, objedinio je prikupljena svjedočanstva u čak dva sveska "Crne knjige pushbackova", dok se cijeli drugi svezak odnosi samo na nasilna i nezakonita protjerivanja s područja Hrvatske

Large migranti

Otkad smo počeli upozoravati na odvraćanja migranata, vidimo da MUP jedino ustraje u zataškavanju, poručuju iz CMS-a (foto Armin Durgut/PIXSELL)

Mreža Border Violence Monitoring (BVMN), uz podršku lijeve koalicije Europskog parlamenta, na Međunarodni dan migranata, 18. decembra, predstavila je "Crnu knjigu pushbackova", publikaciju od 1500 stranica u kojoj je dokumentirano zastrašujuće policijsko nasilje što ga je pretrpjelo više od 12.000 izbjeglica i drugih migranata na vanjskim granicama EU-a.

BVMN, u kojem sudjeluju i organizacije za ljudska prava iz Hrvatske Are You Syrious i Centar za mirovne studije, objedinio je prikupljena svjedočanstva u čak dva sveska "Crne knjige pushbackova", dok se cijeli drugi svezak odnosi samo na nasilna i nezakonita protjerivanja s područja Hrvatske. Sara Kekuš iz CMS-a kaže da su brojna svjedočanstva pravovremeno bila proslijeđena MUP-u, a CMS je podnosio i kaznene prijave.

- Otkad smo počeli upozoravati na odvraćanja migranata iz Hrvatske, vidimo da MUP jedino ustraje u zataškavanju i opovrgavanju nezakonitih protjerivanja, umjesto da provodi učinkovite istrage - izjavila je Kekuš.

U priopćenju se navodi da su detalji koji su iznijeti u ovim svjedočanstvima ponovni podsjetnik na razinu nečovječnosti koja se odvija na hrvatskim granicama i o dužini trajanja strahota pred kojima EU godinama zatvara oči. Kekuš ističe da su najnasilniji pushbackovi, koji uključuju neki oblik mučenja ili zlostavljanja, upravo dokumentirani u Hrvatskoj i Grčkoj, što je dosta indikativno jer se jedna država nalazi na vanjskoj granici EU-a, a druga na granici Schengena.

Njemačka europarlamentarka Cornelia Ernst (Die Linke) izjavila je da je posjetila brojna mjesta unutar i izvan granica EU-a. "Kamo god smo išli, pronalazili smo djecu, žene i muškarce koji su patili. Posljednjih godina situacija se pogoršala. Šokirani smo beskrajnim izvještajima o nemilosrdnom, sadističkom i ponižavajućem nasilju koje podsjeća na brutalne diktature. 'Crna knjiga' baca prijeko potrebno svjetlo na ovo mračno poglavlje EU-a", rekla je Ernst i izrazila nadu da će ova knjiga doprinijeti zaustavljanju zločina te da će vlade odgovorne za njih snositi posljedice.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više