Novosti

Kronika

Porfirije u Jasenovcu pozvao na mir među ljudima

Neka Bog da kako bi molitvama Svetih Novomučenika Jasenovačkih mir Božji, ljubav i radost došli među sve nas ovde sabrane i sve druge ljude. Neka donese mir Božji da bude sa svim ljudima dobre volje, ali i među onima koji nisu dobre volje da se molitvama Svetih Novomučenika Jasenovačkih odobrovolje, rekao je Porfirije

Large porfirije

Patrijarh Porfirije u Jasenovcu (foto SNV)

Srpski Patrijarh Porfirije predvodio je liturgiju u Jasenovcu, u manastiru Svetog Jovana Krstitelja povodom Dana Svetih novomučenika jasenovačkih, događaja koji tradicionalno organizira Eparhija slavonska SPC-a. Na liturgiji u manastiru Svetog Jovana Krstitelja sudjelovala je većina arhijereja SPC-a.

- Neka Bog da kako bi molitvama Svetih Novomučenika Jasenovačkih mir Božji, ljubav i radost došli među sve nas ovde sabrane i sve druge ljude. Neka mir svetoga Vukašina donese mir Božji da bude sa svim ljudima dobre volje, ali i među onima koji nisu dobre volje da se molitvama Svetih Novomučenika Jasenovačkih odobrovolje - rekao je Porfirije.

 

Na proslavi je sudjelovala većina arhijereja SPC-a

Tijekom liturgije, na kojoj je uz srpskog Patrijarha sudjelovala većina arhijereja Srpske pravoslavne crkve, okupljenim vjernicima se obratio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, kazavši da su, uz Srbe, u Jasenovcu stradali i drugi, poput Židova i Roma.

- Jasenovački mučenici pomiješali su svoju krv s golgotskom krvlju Isusa Kista i tako prešli u novi život i zadobili vječnost. Kada je patrijarh German 1984. godine rekao: 'Praštamo, ali ne zaboravljamo', rekao je to iz osjećaja prisustva Svetih mučenika na ovom svetom mjestu. Ako je Gospod već njih postavio, kako onda da mi ne otvorimo svoja srca za oproštaj, ali ne i za zaborav. To ne znači da skupljamo gnjev i mržnju. Ne dao Bog. Tako bi odbili milost Božju od sebe. Nego da njegujemo liturgijsko pamćenje. To je pravo na nezaborav. Zločinci su činili sve da zatru ne samo njihove živote, nego i njihov spomen. Ubijani su više puta. Prvi put kad su lišeni života, a onda kad su svjesno i planski zatrani svi tragovi stradanja koji su se mogli zatrijeti, kao i zločinstva zločinaca. Stradali su i od naše nemaranosti, zaborava, svađa i razdora. Došlo je vreme da zajedno proslavimo Boga koji je primio svete mučenike. Zato se danas sjećamo na ovom mjestu svih zločina nacističkih i ustaških. Uzdižemo se u slavu svih mučenika i otvaramo svoja srca za ljubav Božju da nas zagrli i preporodi. Tako je to svuda gdje su stradali nevini, i stari i mladi. To mjesto Bog obilježi pečatom sjećanja – kazao je Joanikije, naglasivši da su nedavno konačno okončane podjele s Makedonskom pravoslavnom crkvom i to prije svega zahvaljujući patrijarhu Porfiriju i mitropolitu Stefanu.

Kazao je i da se vjernici moraju moliti za mir u svijetu i prizovu Božju milost kako bi se okončao rat koji se sada vodi.

Među okupljenim vjernicima i političkim predstavnicima bili su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i zamjenik požeško-slavonske županice Nikola Ivanović

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više