Novosti

Kronika

Poruka ekstremistima

Sve zločine treba osuditi, a počinitelje izvesti pred lice pravde, rekao je Nikola Ivanović kod spomen-obilježja blizu sela Jeminovac u Požeško-slavonskoj županiji gdje je u decembru 1991. ubijeno četrdeset i dvoje mještana srpske nacionalnosti

Large jeminovac 2

Komemoracija u Jeminovcu

Kod spomen-obilježja blizu sela Jeminovac u Požeško-slavonskoj županiji, položeni su vijenci i održan parastos za nedužne civilne žrtve ubijene u decembru 1991. godine, u Čečavcu, Čečavačkom Vučjaku, Jeminovcu, Ruševcu i Šnjegaviću. Tada je u jednom danu ubijeno četrdeset i dvoje mještana srpske nacionalnosti, 24 žene i 18 muškaraca, uglavnom staraca. Pomen je održao paroh požeški Nikola Petrović.

VSNM Požeško-slavonske županije, zajedno s mještanima, podigao je spomen-obilježje nedaleko od sela Jeminovca u čast stradalih civila. Većina posmrtnih ostataka do danas nije pronađena, a za masakr još uvijek nitko nije odgovarao.

- Ovo je jedan od najokrutnijih zločina u Hrvatskoj, posebno zbog toga što su žrtve bile većinom stari i bolesni ljudi koji su željeli ostati na svojim ognjištima jer su voljeli svoj kraj i vjerovali da im nitko neće učiniti nekakvo zlo - istaknuo je požeško-slavonski dožupan Nikola Ivanović.

- Pozivamo sve građane koji raspolažu informacijama o nestalim osobama ovoga kraja i drugih područja, da svojim saznanjima pomognu hrvatskim institucijama. Taj poziv upućujemo i Srbima kojima su možda poznati podaci o nestalim Hrvatima - rekao je Ivanović.

- Ovom prilikom izražavamo žaljenje i zbog svih stradanja Hrvata na području naše županije i Hrvatske. Bio sam član srpske delegacije koja je odala počast stradalima u Vukovaru. Uskoro ću otići na Bučje, u Donji Čaglić i druga mjesta stradanja građana hrvatske nacionalnosti. Svjesni smo da su srpski ekstremisti činili zločine nad hrvatskim civilima, kao što su hrvatski ekstremisti ubijali Srbe. Sve zločine treba osuditi, a počinitelje izvesti pred lice pravde i primjereno kazniti, uz iskrenu nadu da se zločini neće ponoviti te da će Srbi i Hrvati prevladati sve što ometa njihove odnose, poštujući vrijednosti demokracije i zajedničke antifašističke borbe - podvukao je Ivanović.

Vijence su položili ambasadorka Srbije u Zagrebu Jelena Milić, zamjenica gradonačelnice Grada Pakraca Mirsada Popović Damjanović, delegacije srpskih manjinskih vijeća Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije, Gradskog VSNM-a Požega, te predstavnici udruženja antifašista iz Pakraca i Požege.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više