>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Posvećen temelj hrama

Aktuelnosti iz Gornjokarlovačke eparhije SPC-a: Vladika Gerasim osvetio je u Vrginmostu temelje novog hrama, posvećenog Saboru srpskih svetitelja

Sredinom avgusta episkop Gornjekarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve Gerasim, uz sasluženje sveštenika Arhijerejskog namjesništva karlovačkog, osvetio je temelje novog pravoslavnog hrama posvećenog Saboru srpskih svetitelja u Vrginmostu.

O značenju izgradnje pravoslavnog hrama za jedno mjesto kao što je Vrginmost govorio je sam vladika. Rekao je da je to događaj ne samo za to mjesto već za cijelu Gornjekarlovačku eparhiju i čitavu Srpsku pravoslavnu crkvu. Hram će biti ponos svih građana ovog mjesta i potvrda vjere, ljubavi i mira koje ljudi kao pravoslavci svakodnevno prakticiraju. Činu osvećenja su prisustvovali predstavnici općinskih vlasti iz Vrginmosta i Topuskog kao i veliki broj vjernika.

Par dana nakon toga, u ponedjeljak 19. Avgusta, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, episkop Gerasim služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u drevnoj zadužbini mitropolita Anastasija Ljubojevića u manastiru Komogovina. Vladici su sasluživali arhimandrit Naum iz manastira Bogorodice trojeručice u Donjem Budačkom, paroh Radoslav Anđelić i Slaviša Simaković te đakoni Budimir Kokotović i Ilija Jović. Osvećeni su slavsko žito i kolač te po običaju i grožđe. Prema predanju Isus se ovom prilikom preobrazio i apostolima pokazao dio svoje božanske slave, rekao je vladika.

Početkom avgusta, pak, vladika Gerasim je posjetio parohiju glinsku i hram Rođenja presvete Bogorodice. Potom je posjetio i parohiju Topličku u Topuskom obišavši radove na izgradnji hrama Sabora Srba svetitelja u Vrginmostu.

1/1