Novosti

Društvo

Povijesno glasanje za štrajk u Hollywoodu

Preko 60 tisuća američkih radnika i radnica zaposlenih u velikim filmskim i televizijskim produkcijskim kućama glasalo je za pokretanje štrajka, čime su hollywoodske produkcije korak bliže gašenju ako se pregovori s velikim studijima uskoro ne riješe na zadovoljstvo radnika

Large rsz hollywood sign 1598473 960 720v1

(foto Pixabay)

Sindikalisti koji predstavljaju članove filmskih i televizijskih ekipa diljem Sjeverne Amerike glasali su od 1. do 3. listopada za odobrenje štrajka u filmskoj industriji.

Preko 60 tisuća radnika zaposlenih u velikim filmskim i televizijskim produkcijskim kućama, uključujući Disney, Netflix i Amazon Prime Video, glasalo je za štrajk. Glasanje je organizirao Međunarodni savez kazališnih i scenskih zaposlenika (IATSE), a radnici su velikom većinom glasali za štrajk. Neki od radničkih zahtjeva uključuju povećanje plaća, beneficije u zdravstvu i bolje radno vrijeme.

Napominjući da su se članovi "izjasnili glasno i jasno", predsjednik IATSE-a Mathew Loeb poručio je da je ovo "glas o kvaliteti života, kao i o zdravlju i sigurnosti onih koji rade u filmskoj i televizijskoj industriji".

"Naši ljudi imaju osnovne ljudske potrebe poput vremena za pauzu za obrok, adekvatan san i vremena za odmor", dodao je Loeb.

Ako dođe do štrajka, deseci tisuća članova filmskih i televizijskih ekipa, od urednika do šminkera do snimatelja, prestat će raditi, čime bi se značajno obustavili brojni televizijski i filmski projekti.

Bio bi to prvi štrajk u cijeloj zemlji koji će voditi IATSE u gotovo 128 godina postojanja. Sindikat predstavlja preko 150 tisuća radnika i radnica "iza kulisa", koji održavaju veći dio filmske i televizijske produkcije u SAD-u i Kanadi. Za razliku od većine drugih sindikata, IATSE nema povijest javnih sukoba sa studijima, a od Drugoga svjetskog rata nije pozivao na akcije i organiziranje ovog tipa.

Štrajk bez presedana dolazi u vrijeme kada radnici u Hollywoodu sve češće progovaraju o teškim radnim uvjetima u produkcijskim kućama - dugo radno vrijeme, često duže od 12 sati dnevno, kratko vrijeme za pauzu, niske plaće (često ispod 18 dolara po satu), slabi ili nepostojeći doprinosi poslodavaca za zdravstvenu zaštitu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više