Novosti

Politika

Povjerenstvo po mjeri HDZ-a

Nitko od kandidata za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije znao navesti bar jednu njegovu odluku u deset godina, a većina nije bila upoznata ni sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa. HDZ je, međutim, prebrodio i tu krizu, pa pronašao Aleksandru Jozić Ileković, koja se iskazala kad je trebalo

Large jozic

Aleksandra Jozić Ileković (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je konačno, nakon višegodišnjih mukotrpnih nastojanja HDZ-a, uspješno transformirano u samu žižu sukoba interesa u političkom životu Hrvatske. Sabor je naime izabrao njegov novi sastav, na čelu s predsjednicom Aleksandrom Jozić Ileković, te članstvom: Ines Pavlačić, Nike Nodilo Lakoš, Igor Lukač, Ana Poljak. Nataša Novaković, dosadašnja predsjednica, efikasno je istisnuta iz tog tijela, kako je i bilo najavljivano iz redova vladajuće većine, svim opozicijskim naporima usprkos.

Vrijedi uočiti da pritom nisu svi članovi vladajuće koalicije stali uz većinu, konkretno dvojica zastupnika HSLS-a, ali se pokazalo da joj to nije ni trebalo.

Dovršena je tako petogodišnja akcija HDZ-ova pripitomljavanja povjerenstva, a najprije kroz njegovo aktivno omalovažavanje, zanemarivanje i obezvređivanje. Novaković im je onemogućavala lagodan pristup takvom odnosu, nakon mandata predsjednice Dalije Orešković koji je po vodeću hrvatsku stranku bio krajnje alarmantan. HDZ je prebrodio i tu krizu, pa sad može pouzdano računati na benevolentnost Jozić Ileković koja se time već iskazala kao članica prethodnog sastava povjerenstva.

Ujedno, baš je ona jedina osoba iz toga petočlanog društva koja je danas reizabrana, a dobro pamtimo raniji upadljivi doprinos nove predsjednice njegovu radu. Bila je glavna u popuštanju kriterija za potrebe premijera Andreja Plenkovića, ali i za slučajeve sukoba interesa u kojem su zaticani njegovi ministri poput Gorana Marića i Tomislava Ćorića.

Uostalom, ne treba zaboraviti da je u ovo povjerenstvo došla 2018. godine s mjesta savjetnice tadašnjeg ministra uprave Lovre Kuščevića, jednog od neprijepornih šampiona navodne korupcije u vrhu naše izvršne vlasti.

Da vladajući ne bi trebali mnogo brinuti ni oko većine drugih članova koje su imenovali, otkrio nam je pak Jutarnji list u jučerašnjem izdanju, gdje su navedene stanovite zanimljivosti iz netom minule procedure izbora novog članstva. Nijedan od kandidata nije znao navesti bar jednu odluku povjerenstva u proteklih 10 godina njegova djelovanja, dok ih većina nije upoznata ni sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa. Nitko od njih nije u svojoj karijeri imao iskustva sa suzbijanjem korupcije, a ne znamo jesu li možda potkovaniji kad je riječ o poticanju te pojave.

Štoviše, negativna selekcija odrazila se ne samo kvalitativno, nego i kvantitativno na odaziv kadra zainteresiranog da pristupi članstvu Povjerenstva za sukob interesa. Prije 10 godina se za pet mjesta u sastavu tijela prijavilo 170 kandidata, e da bi sad krug spao na svega 12 prijavljenih interesenata, i to takvih kakvih jesu. Trend stoga nesumnjivo upućuje na budući fatalni nedostatak prijava za kompletiranje punog sastava, čime i HDZ može u doglednoj perspektivi računati na finalni trijumf u vezi s ovim zamornim predmetom.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više