Novosti

Kronika

Пoзив жeнaмa дa сe прикључe Шкoли зa друштвeнo-пoлитички рaзвoj

Виjeћe српскe нaциoнaлнe мaњинe Грaдa Kрижeвaцa укључилo сe у кaмпaњу пoзивa зa судjeлoвaњe у Шкoли друштвeнo-пoлитичкoг рaзвoja жeнa кojу oргaнизуje Српски дeмoкрaтски фoрум

Large sdf

S obilježavanja 30. godišnjice osnivanja SDF-a

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Križevaca (VSNM), uključilo se u kampanju poziva za sudjelovanje u Školi društveno-političkog razvoja žena koju organizuje Srpski demokratski forum (SDF). Cilj je osvijestiti položaj žena u društvu, upoznati ih s njihovim pravima i potaknuti na borbu za bolji položaj.

Iako žene iz srpske zajednice na području Koprivničko-križevačke županije imaju svoja udruženja i iznimno su aktivne, pozivom se nastoji privući posebno mlađu žensku populaciju koja ulazi u svijet odraslih te se uključuje u društvene i ekonomske procese.

"Ekonomski ovisne, politički i javno podzastupljene, obrazovanije, ali diskriminirane temeljem spola, trudnoće, materinstva te bračnog i porodičnog statusa. Većina ih je među nezaposlenima, potplaćenima, žrtvama spolnog uznemiravanja na radnom mjestu, žrtvama nasilja u obitelji, manjina na visokim pozicijama političkog i poslovnog odlučivanja, to su pretežne realne pozicije žena u Hrvatskoj. Kraće rečeno, društveno, politički, porodično, seksualno i na mnoge druge načine realno – žene su 'drugotne'.

Ne prihvaćajući navedeno nepravedno stanje kao našu zadanost, a trajno inspiriran značajem i doprinosom žena našem društvu, Srpski demokratski forum pokreće Školu za društveno-politički razvoj žena Kata. Cilj naše škole je kontinuirano i dugoročno povezivati osobe koje imaju hrabrosti realno sagledavati stvarnost, te volje zajedno učiti i raditi na tome da naše društvo bude društvo ravnopravnih i zadovoljnih", istaknuto je u zvaničnom saopštenju VSNM-a Grada Križevaca.

Upravo se spomenuto Vijeće, osim što je izrazito aktivno u svome radu, može pohvaliti da u svom članstvu i rukovodstvu ima veliki broj žena - predsjednica VSNM-a je Goranka Manojlović. Historijski gledano, križevački kraj dao je i brojne žene koje su se tokom prošlog 20. vijeka istaknule u borbi za politička, građanska i ljudska prava. Tu svakako treba izdvojiti Milevu Cetušić rodom iz Vojakovačkog Osijeka koja je bila partizanska prvoborkinja i aktivistica Antifašističkog fronta žena (AFŽ) te je među prvim ženskim zastupnicama u povijesti Sabora. Tu je bivša križevačka saborska zastupnica iz redova SDP-a Marija Vukobratović i mnoge druge.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više