Novosti

Kronika

Пoзoриштe и кaзaлиштe

У Хрвaтскoм културнoм дoму нa Сушaку, a у oквиру Дaнa српскe културe у Риjeци, гoстoвaлo je Бeoгрaдскo дрaмскo пoзoриштe у сурaдњи сa Зaгрeбaчким кaзaлиштeм млaдих с хвaљeнoм прeдстaвoм "Kaмeн"

Large 3

Mirjana Karanović (arhivska fotografija) (foto Dejan Rakita/PIXSELL)

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a u okviru Dana srpske kulture u Rijeci, gostovalo je Beogradsko dramsko pozorište u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih s hvaljenom predstavom "Kamen". Ova predstava u režiji Patrika Lazića nastala je po dramskom tekstu Marijusa fon Majenburga, a u njoj između ostalih glume Mirjana Karanović i Doris Šarić Kukuljica. U trajanju od 90 minuta provlači se priča nekoliko generacija različitih obitelji koje povezuje činjenica da sve žive u istoj kući, ali u različitim vremenima. Stanovnici se izmjenjuju s političkim porecima, a njihove se priče isprepliću od vremena njemačke nacionalsocijalističke države do pada Berlinskog zida i dolaska kasnog kapitalizma. Mirjana Karanović tumači lik Njemice Withe koja je u kući živjela do završetka Drugog svjetskog rata.

- Sada mi je toliko uživanje igrati ovu ulogu, pogotovo jer imam tako divne partnere. U predstavi se smenjuju slike iz raznih životnih perioda te žene koju ja igram i razne teme se pokreću o tome kako je kuća menjala svoje vlasnike, a kako su svi smatrali da je to njihova kuća, koja se poistovećuje sa identitetom. Pošto sam tekst, kao moderan, ne daje nikakva uputstva, cela je inscenacija u velikoj meri zavisila od rediteljske postavke. Tu je trebalo posložiti ne samo kretanje, nego i odnose: šta je ono što je spolja, a šta iznutra i kako se prelivaju jedno u drugo - objasnila je Mirjana Karanović, dodavši kako je predstava u HKD-u bila treća koju igraju zaredom, ali i najbolja od sve tri. Istaknula je produktivnost suradnje BDP-a i ZKM-a.

- Naš novi upravnik Jug Radivojević je jedan mlad i ambiciozan čovek koji je pokrenuo razne akcije, a jedna od njih je saradnja sa ZKM-om jer je smatrao, a i ja tako mislim, da je taj novi repertoar koji naše pozorište gradi poslednjih par godina na neki način kompatibilan sa onim što ZKM gradi. Mogla bih reći i da naše pozorište ima ambiciju da dosegne ono što je ZKM, tako da je došlo do saradnje koja je ispala veoma produktivna - kazala je naša znamenita glumica.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više