Novosti

Kronika

Požuriti sa prijavama

Konkursi tri ministarstva za sredstva namenjena pripadnicima manjina traju samo do 25. i 26. maja

Oa1efft45b7qjkcdsqwm8xvbnmt

Deo sredstava namenjen je lokalnoj infrastrukturi (foto Kristina Štadul Fabac/PIXSELL)

Počele su prijave na konkurse Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstva poljoprivrede koji su otvoreni do 25. maja te Ministarstva preduzetništva i obrta koji je se zaključuje 26. maja. Reč je o konkursima objavljenima prema Programu za finansiranje projekata lokalne infrastrukture, ruralnog razvoja, preduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjinama čiji je cilj pružanje pomoći razvoju lokalnih zajednica na kojima žive i pripadnici nacionalnih manjina, a koja su demografski, ekonomski ili socijalno oslabljena te značajno ispod proseka nacionalne razvijenosti.

- Ovo je treća godina raspisivanja tzv. manjinskih konkursa što je bila inicijativa Kluba zastupnika SDSS-a. Oni su u skladu s Operativnim programom za nacionalne manjine koji smo mi kao koalicioni partner potpisali s Vladom. Na našu inicijativu, povećan je iznos sredstava, sa početnih 15 miliona kuna na 45 miliona kuna - istakla je saborska zastupnica Dragana Jeckov. Za provođenje konkursa Ministarstva regionalnog razvoja osigurano je 18 miliona kuna, a mogu aplicirati jedinice lokalne samouprave s projektima u iznosu do 500 hiljada kuna s PDV-om. Ukupna vrednost konkursa Ministarstva poljoprivrede je 14 miliona kuna, a poljoprivrednici i OPG-ovi mogu dobiti do 60 hiljada kuna. Za preduzetnike i obrtnike planirano je 12,5 miliona kuna s tim da je najniži iznos bespovratne potpore 50 hiljada, a najviši 200 hiljada kuna.

Ove godine su konkursi tri ministarstva objavljeni par meseci ranije, a otvoreni su samo dve nedelje, do 25. odnosno 26. maja. Razlog je, pojašnjava Jeckov, da se izbegne njihovo provođenje tokom leta ili krajem godine.

- Ovo je najkonkretnija pomoć za područja naseljena nacionalnim manjima pa tako i za srpsku zajednicu. Sudeći po interesu, sredstva još uvek nisu dovoljna - kazala je Jeckov i podsetila da je prošle godine zaprimljeno 1.200 prijava na konkurse Ministarstva poljoprivrede, a sredstva su bila dovoljna za oko 200 projekata. Iznela je i podatak da je od 103 jedinice lokalne samouprave potporu ostvarilo njih 98 što dovoljno govori o potrebama područja naseljenih nacionalnim manjinama.

U Zajedničkom veću opština i ove godine pružaju pomoć u pripremi i pisanju projektnih predloga. Prema rečima predsednika ove institucije Srđana Jeremića zainteresovani se mogu obratiti u kancelarije u Vukovaru i Belom Manastiru, ali zbog epidemije koronavirusa svoj dolazak moraju prethodno zakazati na kontakt-telefone 032-422-750 u Vukovaru i 031-701-108 u Belom Manastiru.

Na raspolaganju je i Centar za razvoj i investicije Srpskog narodnog vijeća. Zainteresirani se mogu javiti na sljedeće kontakte:

mila.tatovic.ramljak@snv.hr, voditeljica Centra za razvoj, 099/323 9632

emina.durasevic@snv.hr, centralni ured Zagreb, 099/ 833 3196

milijana.nozinic@snv.hr, centralni ured Zagreb, 099/ 396 2627

nikolina.buncic@snv.hr, područni ured Kordun i Banija 099/355 7643

milos.miodragovic@snv.hr, područni ured Vukovar, 099/ 813 8949

sasa.lezaic@snv.hr, lezaic.sasa@gmail.com područni ured Knin, 099/ 815 2577

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više