Novosti

Politika

Trideset miliona kuna čeka do kraja septembra, obratite pažnju na uslove i rokove

Kreću natječaji za sredine naseljene pripadnicima nacionalnih manjina za financiranje infrastrukturnih projekata općina i gradova kojima bi se poboljšala socijalna, komunalna i privredna infrastruktura

Tgsmq6qc8n9pbz999vp1060cj0h

Novac se dijeli na 117 općina i gradova u kojima manjina ima više od pet posto, od čega u 103 jedinice ima traženi postotak Srba

Po odluci hrvatske Vlade o provođenju Programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture, ruralnog razvoja te poticanja poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina, donesenoj 22. avgusta, nadležna ministarstva raspisala su natječaje za dodjelu sredstava putem projekata u ukupnom iznosu od 30 miliona kuna.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) dodjeljuje ukupno 15 miliona kuna za financiranje infrastrukturnih projekata općina i gradova kojima bi se poboljšala socijalna, komunalna i privredna infrastruktura u tim sredinama.

Za programe Ministarstva poljoprivrede osigurano je 7,5 miliona kuna, namijenjenih OPG-ovima, poljoprivrednim zadrugama i malim poljoprivrednicima, dok će Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta sa 7,5 miliona kuna financirati obrtnike i male poduzetnike.

Programi se provode u jedinicama lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom većim od pet posto pripadnika nacionalnih manjina u njihovom stanovništvu. Referenca za određivanje postotaka manjina je popis stanovništva iz 2011. godine.

Procentualno najviše sredstava za sva tri natječaja bit će raspodijeljeno u najnerazvijenijim područjima, među kojima su i ona povratka u kojima živi velik broj Srba. Radi se ukupno o 117 općina i gradova u kojima manjina ima više od pet posto, od čega u 103 jedinice lokalne samouprave ima traženi postotak Srba.

Općinama i gradovima koje prema vrijednosti indeksa razvijenosti spadaju u prvu grupu, dakle najnerazvijenijim, pripada 40 posto sredstava, jedinicama u drugoj grupi 30 posto ukupnih sredstava, trećoj grupi 20 posto sredstava, kao i deset posto sredstava jedinicama koje su prema vrijednosti indeksa u četvrtoj grupi po razvijenosti.

Cilj programa MRRFEU-a je pružanje pomoći razvoju lokalnih zajednica na kojima povijesno žive i pripadnici nacionalnih manjina koja su demografski, ekonomski ili socijalno oslabljena i značajno ispod prosjeka nacionalne razvijenosti. Program pruža pomoć u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture te se njime zagovara pristup promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije i održivog razvoja te participativnog pristupa dionika šire lokalne zajednice, ističu u Ministarstvu.

U ovom natječaju jedan podnosilac zahtjeva može podnijeti jedan zahtjev za sufinanciranje projekta čija je vrijednost između 100 i 500 hiljada kuna, uključivši i PDV, s tim da se neće sufinancirati projekti čija je vrijednost manja od 100 hiljada kuna. Bitno je i da se projekt provodi u ovoj kalendarskoj godini, tokom koje se i mogu koristiti sredstva. Rok za podnošenje zahtjeva je 30. septembra ove godine, ističu u MRRFEU.

Što se tiče Ministarstva poljoprivrede i predviđenih 7,5 miliona kuna, najviši iznos koji će se isplaćivati po korisniku je 60.000 kuna, što je manje nego lani, ali omogućava da ta sredstva dobije više OPG-ova i poljoprivrednika. Projektne aktivnosti moraju se provoditi na područjima općina i gradova koje ulaze u prve četiri grupe po razvijenost, a maksimalno vrijeme provođenja projekata je šest mjeseci od dana sklapanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, osim kod kupovine poljoprivrednog zemljišta, mehanizacije, mašina i opreme. Uz navedeno financirat će se kupovina domaćih životinja, sjemena, sadnica, gradnja gradnja ili opremanje objekata koji se koriste za poljoprivredu, podizanje novih nasada, stjecanja potrebnih znanja i slično. Troškovi su prihvatljivi samo ako su nastali nakon 1. januara 2019. a krajnji rok za prijavu je 26. septembar ove godine.

U proračunu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta planirano je 7,5 miliona kuna za dodjelu bespovratnih sredstava privrednim subjektima registriranim na područjima prve četiri grupe jedinica lokalne samouprave.

Korisnici sredstava temeljem tog programa mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća, i to isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge kojima glavna aktivnost nije poljoprivreda.

Sredstva se mogu ulagati u unapređenje proizvodnje, razvoj novih proizvoda i usluga, prilagođavanje, uređenje i poboljšanje poslovnog i proizvodnog prostora, marketinške aktivnosti i ulaganja za izlazak na nova tržišta, kao i edukaciju i stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenih.

Najniži iznos koji se može dodijeliti je 50.000 kuna, a najviši 200.000 kuna. Prijave se mogu slati do 28. septembra ove godine.

- Centar za razvoj i investicije SNV-a postavio je na web stranicu www.snv.hr sve linkove prema nadležnim ministarstvima vezane uz natječaje i prijave. A važno je znati da natječaji za poljoprivrednike, obrtnika i male poduzetnike nisu vezani samo za pripadnika nacionalnih manjina nego se na njih mogu prijaviti svi koji ispunjavaju uvjete, rekla nam je Emina Đurašević iz Centra.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više