Novosti

Društvo

Eури зa студeнтe

Нaкoн Koнкурсa зa дoдeљивaњe jeднoкрaтних пoмoћи студeнтимa из буџeтa ЗВO-a, 160 студeнaтa сa пoдручja Вукoвaрскo-срeмскe и Oсjeчкo-бaрaњскe жупaниje, дoбит ћe нoвчaни пoдстицaj oд 463 eурa

Large informator  euri za studente   %c4%87irilica

U prave ruke – potpisivanje ugovora

Nakon provedenog Konkursa za dodeljivanje jednokratnih pomoći studentima iz budžeta Zajedničkog veća opština, 160 studenata sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, potpisalo je u Vukovaru ugovore na osnovu kojih će dobiti novčani podsticaj od 463 eura.

- Na Konkurs se prijavilo ukupno 190 studenata, a svi oni koji nisu, na osnovu kriterijuma i bodovanja ostvarili pravo u ovom krugu, imaće šansu nakon rebalansa budžeta - rekao je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Pravo na novčanu nadoknadu mogli su da ostvare studenti, koji su hrvatski državljani i pripadnici srpske nacionalne manjine sa prebivalištem na području delovanja ZVO-a. Mogli su da konkurišu redovni studenti svih godina fakultetskih studija, osim studenata prve godine, kao i redovni studenti treće godine preddiplomskog stručnog studija, pod uslovom da traje tri godine.

Prvi kriterijum bio je uspeh u školovanju, odnosno prosek ocena iz svih predmeta za sve godine studija, za studente u Republici Hrvatskoj, kao i za one koji studiraju u Republici Srbiji, brojno stanje domaćinstva iz kojeg dolazi student, te visina stipendije, koju kandidat prima iz drugih izvora finansiranja.

Prednost su imali kandidati koji nisu prethodne akademske godine ostvarili pravo na pomoć, te oni bez jednog ili oba roditelja. Drakulić je za iduću akademsku godinu najavio povećanje podsticaja na 200 korisnika, kao i pojedinačnog iznosa pomoći na 500 eura.

Jedna od studentkinja koja je dobila jednokratnu pomoć je i Jovana Serdar iz Borova. Studentkinja je treće godine Filozofskog fakulteta u Osijeku, smer nemački jezik i književnost.

- Ovakva vrsta pomoći itekako dobro dođe. Najverovatnije ću je iskoristiti za putne troškove, s obzirom da svakodnevno putujem u Osijek, a moguće i na nabavku literature - otkrila je Jovana.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više