Novosti

Kronika

Pravda iz Gošića još na čekanju

Da ne tražimo osvetu, da ne gajimo mržnju, da se potrudimo da žrtve dobiju poštovanje kakvo zaslužuju, da društvo i država priznaju stradanje, da preživjelima omogućimo ravnopravnost i jednakost, naglasio je SDSS-ov zastupnik Boris Milošević na komemoraciji u Gošiću za sedmero ubijenih civila 1995. godine

Vijeće srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije i općine Kistanje održali su u subotu komemoraciju srpskim civilima ubijenima u selu Gošić u nakon Oluja 1995. godine, pozivajući još jednom na utvrđivanje istine kao "put suživota i pomirenja".

"Dana 27. kolovoza 1995. oko 16 sati popodne, u ovo lijepo selo ušao je bijeli auto, i ugasio živote Ivke, Grozdane, Kosovke, Marije, Vasilja, Dušana i Save, koji su ostali nakon Oluje u svojim kućama. Ovdje ubijeni, pred svojim kućama, nikome nisu bili prijetnja, nisu imali oružje, nisu pružali otpor", rekao je saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević.

Dodao je da, iako je vođena istraga te podignuta optužnica, do danas nema osumnjičenih ni optuženih. Jako puno ljudi zna što se ovdje dogodilo, jako puno njih zna tko je odgovoran za zločin, ali svi oni su odabrali šutnju i zato danas ne znamo počinitelje zločina, tko je bio u bijelom autu, ustvrdio je Milošević.

"Svi mi ovdje okupljeni osuđujemo i zgražamo se nad zločinima počinjenima 1991. nad hrvatskim narodom, ali nema opravdanja za ubijanje starih i nemoćnih nakon Oluje", dodao je. "Zločin je zločin bez obzira na nacionalnost žrtve i počinitelja, to je ono što zastupamo i čime se vodimo. Pravda nije dosegnuta", rekao je Milošević.

Pozvao je na dostojanstveno odavanje počasti ubijenima i na bolji društveni i socijalni tretman preživjelih.

"Da ne tražimo osvetu, da ne gajimo mržnju, da se potrudimo da žrtve dobiju spomen i poštovanje kakvo zaslužuju, da društvo, javnost, država priznaju i dostojno obilježe njihovo stradanje, da preživjelima omogućimo ravnopravnost i jednakost, da mogu živjeti ovdje u svom zavičaju, a potomci preživjelih koji se odluče na povratak da se vrate za stalno", poručio je Milošević, javlja agencija Hina..

Dožupan Šibensko-kninski Ognjen Vukmirović zahvalio je svima koji svake godine dolaze na skup sjećanja ubijenima jer, rekao je "mi se samo možemo sjećati, nikako zaboraviti, i nadati se iskreno da će pravda stići, ona istinska i prava, i ne samo za Gošić, već i za sva ostala mjesta stradanja i za sve one koji su počinili zločin, bez obzira tko je, i s koje strane to napravio".

"Još više i posebno hvala na snazi i volji svima onima koji su se vratili svojoj kući, jer pokazuju da nas kao naroda još ima i da postojimo", kazao je Vukmirović. Dodao je da se put pomirenja i suživota temelji na istini, i kako iskreno vjeruje da će "ta istina biti javna".

Na komemoraciji koja se održala pored spomenika ubijenim srpskim civilima u centru Gošića sudjelovala je i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga (SDSS) .

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više