Novosti

Politika

Predsjednica i njen zločinac

Mediji u BiH prisjetili su se fotografije na kojoj su nova predsjednica Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u toplom zagrljaju ratnog zločinca Darija Kordića

Large internacionala jerko

Lidija Bradara (foto Armin Durgut/PIXSELL)

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrao je 28. veljače Lidiju Bradaru iz Hrvatske demokratske zajednice BiH za novu predsjednicu tog većinski bošnjačko-hrvatskog entiteta susjedne države. Za dopredsjednika iz reda Bošnjaka izabran je Refik Lendo iz Stranke demokratske akcije, dok je srpski dopredsjednik postao član Socijaldemokratske partije Igor Stojanović. Bradaru, Lendu i Stojanovića izglasala je parlamantarna većina, odnosno 58 od 98 zastupnika tog tijela. Kako javljaju agencije, prvi puta od 1994. godine, odnosno od uspostave F BiH vodstvo entiteta izabrano je ovim načinom. Dosad su predsjednik i dopredsjednici birani dogovorom i usuglašavanjem kandidata. No sada je iz vlasti isključena najveća bošnjačka stranka SDA, kao i Demokratska fronta Željka Komšića. Lendo je svejedno izabran za potpredsjednika jer je zahvaljujući izmjenama izbornog zakona, koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, jedino stranka Bakira Izetbegovića imala toliko zastupnika iz klubu Bošnjaka Doma naroda federalnog parlamenta koliko je potrebno za predlaganje kandidata. Međutim, nije jasno kako će biti imenovana nova vlada Federacije. Prema ustavu entiteta i izbornom zakonu premijera i ministre zajednički imenuju predsjednik i dopredsjednici, a Lendo je najavio da neće potpisati imenovanje vlade iz koje bi bila isključena SDA. Većinski bošnjačke i građanske stranke koje su u koaliciji s HDZ-om BiH pozvale su visokog predstavnika Schmidta da intervencijom spriječi SDA u blokiranju uspostave vlasti.

Nezavisno od pitanja hoće li Schmidt raspetljati zakonske zavrzlame koje je i sam zapetljavao, mediji u BiH prisjetili su se fotografije na kojoj su Bradara i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u toplom zagrljaju ratnog zločinca Darija Kordića, osuđenog u Haagu na kaznu od 25 godina zatvora zbog planiranja, poticanja i zapovijedanja napadom Hrvatskog vijeća obrane na selo Ahmići, u kojem je ubijeno 116 bošnjačkih civila. Fotografija je nastala prilikom Kordićevog dočeka u Busovači nakon što je 2014. odslužio dvije trećine kazne te je sukladno haškoj praksi oslobođen. Profesor Slavo Kukić tom je prilikom komentirao kako je Čović tim potezom negirao Ahmiće. Kukić je već dan nakon te kritike teško pretučen.

"Nikada neću zatajiti svoju prošlost, ni prijatelje koje sam stekla u životu. Ono što su kolege iznosili je njihovo pravo. Sve što radim, radim transparentno. Rat je bio prije 30 godina i BiH se treba okrenuti budućnosti", komentirala je Bradara fotografiju kojom je dala podršku zločincu, a na kojoj su joj prigovorili i kolege zastupnici.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više