>

novosti logo

Vijesti / Svijet Vijesti / Svijet

Prema palestinskoj državnosti 

Nakon što je novoizabrani švedski premijer Stefan Lofven u svom inauguracijskom govoru najavio da će Švedska priznati Palestinu, isto je učinio i britanski parlament. U glasovanju ovog ponedjeljka britanski parlament s 274 naprema 12 glasova donio je odluku o priznanju Palestine. Takva je odluka neobvezujuća za vladu aktualnog premijera Davida Camerona koji je i prije samog glasovanja najavio da se vanjska politika prema Palestini neće mijenjati, neovisno o tome kakvi će biti rezultati glasovanja.

Premda simbolička, ovakva odluka britanskog parlamenta ima svoju težinu s obzirom na to da je Velika Britanija stalna članica Vijeća sigurnosti, a prije stvaranja države Izrael, Britanija je imala 30 godišnji mandat nad Palestinom. Nakon što je sredinom prošlog stoljeća, Velika Britanija priznala Izrael bez definiranih granica, sada je britanski parlament donio neobvezujuću odluku o priznanju Palestine unatoč tome što je nejasno koji bi teritorij obuhvaćala novonastala država.

Iako Palestinu trenutno priznaje 135 od 193 država država članica UN-a, to još uvijek nisu učinile one politički i diplomatski najutjecajnije zemlje. Da bi se takav trend mogao promijeniti u korist dvodržavnog rješenja izraelsko-palestinske krize, svjedoči nedavno švedsko priznanje Palestine, te simbolička gesta britanskog parlamenta. Očekuje se kako će se u irskom, danskom, finskom i francuskom parlamentu uskoro raspravljati o priznanju Palestine.

Premda je fokus Obamine administracije trenutno usmjeren prema ISIL-u, američki predsjednik želio bi svoj mandat završiti rješavanjem izraelsko-palestinskog pitanja i tako, barem donekle, opravdati Nobela za mir. Potvrdio je to i sam Obama početkom mjeseca na susretu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Bijeloj Kući. Nakon susreta iz Obamine administracije kritizirali su politiku izraelskog premijera dovodeći u pitanje 'izraelsku predanost prema mirnom rješavanju ilegalnih naselja sa Palestincima'. Obama je prilikom sastanka Netanyahuu poručio kako se status quo mora promijeniti, te kako je nužno pronaći rješenje za održivi mir između Izraelaca i Palestinaca.

Svi pokušaji za rješavanjem izraelsko-palestinskog pitanja do sada završili su bezuspješno, a čini se kako će nova strujanja unutar međunarodne zajednice ojačati palestinsku poziciju u nekim narednim pregovorima.

1/1