Novosti

Politika

Premoćna pobjeda SDSS-a

Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i Dragana Jeckov uvjerljivo su na parlamentarnim izborima u srijedu potvrdili mandate SDSS-a u Hrvatskom saboru

Large pupovac

Milorad Pupovac i Boris Milošević na dočeku izbornh rezultata (foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Troje kandidata SDSS-a Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i Dragana Jeckov uvjerljivo su na parlamentarnim izborima u srijedu potvrdili svoje mandate u Hrvatskom saboru.

Prema 99,9 posto obrađenih biračkih mjesta, Pupovac je dobio najviše glasova, njih 11.699, druga na listi bila je Anja Šimpraga sa 10.867, a treća Dragana Jeckov sa 10.386 glasova. Kandidat DSS-a Srđan Milaković dobio je 2205, a nezavisni Dragan Crnogorac 1903 glasova.

U odnosu na izbore prije četiri godine, Pupovac je dobio gotovo tisuću glasova više, Jeckov dvije tisuće, a Šimpraga tri hiljade više u odnosu na tadašnjeg kandidata Borisa Miloševića, na ovim izborima njenog zamjenika.

Što se tiče ostalih manjina, najuzbudljivije je s talijanskom, gdje nakon 99,96 posto obrađenih glasačkih mjesta Furio Radin, koji je u Saboru već 32 godine, tijesno sa 971 glasom vodi ispred protukandidata Corrada Dussicha koji je dobio 936 glasa.

Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu) sa 3355 prema 2247 glasova.

Novi su mandat osvojili Robert Jankovics (mađarska manjina) koji nije imao protukandidata te Vladimir Bilek (češka i slovačka manjina) koji je po broju osvojenih glasova (1759) nedostižan svom protukandidatu Ivanu Komaku (132).

Republika Hrvatska jamči pripadnicima nacionalnih manjina prava na zastupljenost u Hrvatskom saboru i oni se biraju pojedinačnim izborom, i kod izbora te skupine zastupnika ne koristi se preferencijsko glasovanje. Ukupno se bira osam zastupnika nacionalnih manjina. Pripadnici srpske nacionalne manjine biraju tri zastupnika, a ostala 21 manjina pet zastupnika.

Podsjetimo da prema neslužbenim rezultatima DIP-a HDZ pobjeđuje na parlamentarnim izborima i osvaja 60 mandata, a Rijeke pravde okupljene oko SDP-a dobivaju 42 mandata. Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo! 10 mandata. Tri mandata osvaja IDS, dva Nezavisna platforma Sjever međimurskog župana Matije Posavca te jedan koalicija Fokus-Republika.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više