Novosti

Kronika

Примjeри дискриминaциje

Прaвни oдjeл Српскoг нaрoднoг виjeћa из Kaрлoвцa упoзoрaвa дa je нa пoдручjу Kaрлoвaчкe жупaниje уoчeн пoвeћaн брoj прeдмeтa у oблaсти дискриминaциje нa нaциoнaлнoj oснoви кao и другe пoврeдe људских прaвa

Large 5

Matijević, Kljajić, Mihajlović i Borić

U karlovačkom Pravnom odjelu Srpskog narodnog vijeća, održan je radni sastanak, a povod je bio povećan broj predmeta u oblasti diskriminacije na nacionalnoj osnovi kao i druge povrede ljudskih prava - prvenstveno pravo na mirno uživanje doma. Diskriminirani su pripadnici srpske zajednice i oni koji su na bilo koji način povezani s njom, ustvrdili su sudionici.

- U odnosu na prošlu godinu, na području Karlovačke županije uočen je povećan broj predmeta iz oblasti diskriminacije što je vrlo zabrinjavajuće. U nepunih pola godine zabilježili smo šest ozbiljnih slučajeva. Neki su vrlo ozbiljni i zahtijevaju učešće više institucija - navela je pravna savjetnica u uredu i predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Karlovca Danica Kljajić.

Navedena su četiri su slučaja diskriminacije od pripadnika većinskog naroda i dva problema s pripadnicima romske zajednice. O slučajevima su obaviješteni Policijska uprava karlovačka, dožupan Karlovačke županije iz redova srpske nacionalne manjine Dejan Mihajlović, Pučki pravobranitelj i Pravni odjel SNV-a u Zagrebu. U jednom slučaju je PU Karlovačka poslala odgovor da se vrši kriminalistička obrada kako bi se počinitelj pronašao, dok za ostale nije odgovorila na upit – dodala je Kljajić.

Nakon detaljne analize zaključeno je da će dožupan Mihajlović i pravnica Kljajić i obići svaku od ovih stranaka, a nakon toga održati sastanak s predstavnicima policijskih stanica. Pokušat će se dogovoriti sastanak sa saborskim zastupnikom iz redova Romske nacionalne manjine Veljkom Kajtazijem.

Slučaj D.V. iz Tušilovačkog Cerovca istražuje policija jer joj je netko u proljeće ove godine zapalio više desetaka bala sijena i nekoliko ovaca. Slučaj je izazvao i medijsku pažnju. Penzionerka je dobila sijeno iz donacija kako joj stoka ne bi uginula od gladi. Žena je u velikom strahu, a morala je platiti i 1000 kuna kazne Komunalnoj inspekciji jer nije na vrijeme ošišala živicu u proljeće, no u to vrijeme je bolovala od Covida-19. Posebno je bizaran slučaj mlade R.R. iz općine Kamanje kojoj je otac Hrvat, a majka Srpkinja. Ona tvrdi da ju suprugov rođak maltretira zbog nacionalnosti majke. Uz Danicu Kljajić sastanku su prisustvovali Dejan Mihajlović, predsjednik VSNM-a Karlovačke županije Ilija Matijević i Jelena Borić iz Pravnog odjela SNV-a.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više