Novosti

Kratko & jasno

Ivana Kekin: Nema diskriminacije

Budući da se "Hod za život" zalaže za zabranu pobačaja, slobodno možemo reći da su njihove ideje potpuno u suprotnosti s vrijednostima koje zastupa zagrebačka gradska vlast, a u koje dakako spadaju rodna ravnopravnost i dostupan i siguran pobačaj, kaže liječnica i zastupnica saborskog kluba Možemo!

Large intrigator  mini

(foto Neva Žganec/PIXSELL)

Županijski sud u Zagrebu još jednom je potvrdio presudu da Grad Zagreb nije diskriminirao organizatore "Hoda za život". O čemu se radilo?

Nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu Županijskog suda koja je išla u korist Grada Zagreba, ne ulazeći u meritum te presude nego iz formalnih razloga, Županijski sud je ponovljenom presudom zauzeo isto stajalište te nedvojbeno utvrdio da uskratom suglasnosti za postavljanje zastava "Hoda za život" nije došlo do diskriminacije.

Utvrdili su da nije došlo do diskriminacije. Zbog čega je tome tako s obzirom na to da zastave idu samo za skupove koje podržavate?

Mi smo navedenom presudom zadovoljni. Naime, gradska vlast, koja je izabrana demokratskom većinom, jasno zastupa vrijednosti rodne ravnopravnosti koje su uostalom i Ustavom garantirane. I dok su javna okupljanja i iskazivanja mišljenja svima dostupna, zastave koje se postavljaju na gradske jarbole predstavljaju vrijednosti koje zastupa Grad Zagreb. "Hod za život", čiji se protagonisti otvoreno zalažu za uskratu ženskih prava, ima dijametralno suprotne stavove od onih koje zastupa ova gradska vlast.

Zagrebačka ste gradska vlast koja podržava rodnu ravnopravnost i prava žena garantiranih Ustavom?

Budući da se "Hod za život" zalaže za zabranu pobačaja, slobodno možemo reći da su njihove ideje potpuno u suprotnosti s vrijednostima koje zastupa zagrebačka gradska vlast, a u koje dakako spadaju rodna ravnopravnost i dostupan i siguran pobačaj.

To je još jedna presuda koju ste dobili nakon one u slučaju mjere "roditelj odgojitelj"? Što to pokazuje o vašem radu u Zagrebu?

Pokazuje da uporno i konzistentno radimo, u skladu s našim programom i obećanjima, pa čak i onda kada su promjene koje provodimo teške. Od početka smo bili uvjereni da su naše izmjene mjere "roditelj odgojitelj" zakonite, jer bi bilo kakva druga presuda značila da gradovi nakon promjene vlasti, do koje je došlo demokratskim postupkom izravnih izbora, ne mogu mijenjati odluke neke ranije uprave, čak i onda kad su takve mjere fiskalno neodržive.

Dodatno, tom su mjerom bile prekršene ustavne vrijednosti Republike Hrvatske jer je korisnicama bilo spriječeno pravo na rad i pravo na upis djeteta u vrtić. Od 2016. do 2022. Grad Zagreb je za tu mjeru izdvojio gotovo 320 milijuna eura. Samo za 2023. taj je iznos bio 70 milijuna eura, što bi bilo dovoljno za izgradnju svih potrebnih vrtićkih kapaciteta. Izmjenom te mjere upravo su osigurana sredstva za izgradnju vrtića i zapošljavanje novih odgojitelja, a kako bismo ispunili još jedan važan cilj gradske vlasti, a to je mjesto u vrtiću za svako dijete.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više