Novosti

Politika

Platforma za reproduktivna prava poziva na crveni otpor protiv Hoda za život

Iz Platforme su pozvali građane da u subotu obuku crvene majice, izađu na ulice i okrenu leđa sudionicima klerikalne parade protiv pobačaja

Platforma za reproduktivna prava pozvala je građanke i građane da u subotu, na dan hoda za zabranu pobačaja, obuku crvenu odjeću, izađu na ulicu i okrenu leđa klerikalnoj paradi, kao i da crvenom bojom označe prozore, ulice i trgove te da fotografije crvenog otpora pošalju na Facebook stranicu inicijative. Aktivističkom akcijom žele poručiti da su žene ravnopravne građanke i da su njihovo zdravlje i životi ispred crkvenih dogmi.

Upozoravaju da ulicama gradova, davno oslobođenih od fašističkih ideja, već četvrtu godinu ‘miroljubivo hodaju’ oni koji te ideje žele rehabilitirati. 'Nema ničeg miroljubivog u političkom pritisku za zabranu pobačaja na dan izborne šutnje. Nema ničeg miroljubivog u onima koji mlade koji im pokažu otpor nazivaju spodobama, prijete im, prijavljuju ih policiji. Nema ničeg miroljubivog u pjesmi Marka Perkovića Thompsona, apologeta ustaškog režima, pod čijim su prvim bijelim poljem žene koje su pobacile - strijeljane. Crvena je boja krvlju izborenog prava na pobačaj. Žene su umirale jer su dogme stavljene ispred njihovog zdravlja. Zbog ideja koje će u subotu ‘miroljubivo hodati’ vašim ulicama. Hod ‘za život’ gazi žene, više puta smo to poručile. Ako se ne odupremo sada i ovdje, žene će trpjeti još više, riskirati još više da bi preživjele i bile slobodne', poručuju iz Platforme za reproduktivna prava od novog tzv. zakona o pobačaju.Ističu da je Hrvatska ženama okrenula leđa, da ih ne štiti od partnerskog nasilja, uskraćuje zdravstvenu skrb, izlaže nasilju u bolnicama, a već neko vrijeme pokušava se oduzeti i pravo na slobodno odlučivanje o rađanju koje je ionako posljednjih godina ograničeno, s obzirom da je pobačaj nedostupan i da ga nema tko obavljati, a žene ga ne mogu platiti.

Platforma je tim povodom uputila osam zahtjeva Vladi, Saboru i Ministarstvu zdravstva. Traže da kontracepcijska sredstva budu dostupna i javno financirana; znanstveno utemeljenu seksualnu edukaciju od školske dobi u okviru zdravstvenog odgoja; besplatan pobačaj koji trenutno košta između 1.800 i 3.000 kuna; pravo na informiranu odluku bez savjetovanja, perioda čekanja i komisija; pravo odabira metode pobačaja; pravo na sterilizaciju na temelju informirane odluke; financijske kazne za one koji se ogluše na odredbe zakona i ukidanje prava na uskraćivanje skrbi ili tzv. priziva savjesti, budući da više od polovice ginekologa i ginekologinja ne obavlja pobačaj.

'U subotu pogubne ideje zauzimaju tri grada ove zemlje. Njihove zastave vijore se nad našim glavama kao tmurna verzija budućnosti u kojoj će privilegirana šačica ‘pravovjernih’ krojiti naše živote. Pokažite otpor, pokažite crveni otpor - pokažite da ne odustajete od pravednije vizije svijeta za sve. Jer odustajanje - nije opcija!', zaključuju iz Platforme.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više