Novosti

Društvo

Platforma za reproduktivnu pravdu: Ženski životi nisu ‘moneta’ za trgovanje ni resurs za ‘oplodnju nacije’

Platforma za reproduktivnu pravdu reagirala je danas na sramotne izjave političara po pitanju prava žena

S3tirjnfxguj2pd9w3f74akp5lp

I u ovoj kampanji za izbore svjedočimo neprimjerenim izjava vezanih uz prava žena i autonomiju ženskog tijela – od broj žena na kandidacijskim listama za izbore do u najmanju ruku bezobrazne instrumentalizacije ženskih tijela. Od Andreja Plenkovića koji opravdava nedovoljan broj žena na listama izjavom kako mu je žao da ih nema više, ali njegova je stranka odlučila da sastavi pobjedničke liste do Miroslava Škore koji tvrdi da bi silovane žene trebale porazgovarati s obitelji o pobačaju i Nina Raspudića koji bi zabranio pobačaj.

No nisu samo muški kandidati ti koji na ženskom tijelu i pravima žena žele zaraditi političke poene kod predstavnika regresivnog dijela biračkog tijela. I supruga spomenutog Raspudića, Marija Selak Raspudić odbila je odgovoriti na pitanje voditelja televizije N1 ‘preteže li u slučaju silovanja žene i posljedične trudnoće pravo silovane žene na izbor ili ne’ izlikom da će radije izgubiti izbore nego sažimati ovako tešku temu. Ili pak marginalna ekstremna desničarka Bruna Esih koja ne bi sankcionirala transparent o srpskim ženama i djeci, a ne bi ni dozvolila pobačaj ni silovanim ženama.

Na ove sramotne izjave Platforma za reproduktivnu pravdu, koja je danas izdala priopćenje povodom, kako tvrde ‘dehumanizacije žena’, pridodala je i izjavu Vilija Beroša.

Premda na prvi pogled umjerenije, tvrde iz Platforme, problematične su i izjave kandidata u Desetoj izbornoj jedinici Vilija Beroša koji govoreći o donošenju novog zakona o pobačaju ne vidi problem u savjetovanjima prije nego što žena donese odluku o prekidu trudnoće, premda njihovo zakonsko uvođenje označava daljnje otežavanje dostupnosti ove zdravstvene usluge.

‘Iako licitiranje ženskim pravima i ženskim životima nije novost u predizborno vrijeme, u ovoj kampanji, već na samom njenom početku, doseže novo dno te pokazuje na što su pojedini kandidati spremni u prikupljanju političkih poena’, poručuju iz Platforme te pozivaju medije i javnost da reagiraju na ovu ‘instrumentalizaciju i dehumanizaciju žena, njihovih tijela i života u predizborno i svako drugo vrijeme’.

Iz Platforme su podsjetili da ženski životi i ženska prava nisu ‘moneta’ za trgovanje ni resurs za ‘oplodnju nacije’. ‘Društvena stigmatizacija te pozivi na zabranu pobačaja, pritisci na žene i zdravstvene radnice i radnike kroz kampanje protiv prava na pobačaj te posljedično mizogino političko trgovanje ženskim tijelima, samo dovodi do porasta ilegalnih načina pobačaja i potencijalne ugroze zdravlja i života žena’, upozorili su iz Platforme.

‘Žene su se dugo i krvavo borile da izbore svoja prava i zbog toga neće od njih odustati i zato kažemo - Odbijte od ženskih prava!’, poručili su iz Platforme za reproduktivna prava.

Njima se pridružila i osječka dogradonačelnica Žana Gamoš iz HNS-a koja je na svom Facebooku objavila fotografiju na kojoj Škori pokazuje srednji prst uz poruku: ‘Milo moje, evo damski odgovor na džentlmensko razmišljanje genijalaca koji imaju savjete što silovana žena treba napraviti. Pa se posavjetuj!’.

Na Škorine i Raspudićeve izjave reagirala je i ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak.

‘Treba biti potpuno jasan - radi se o sadističkom ponižavanju žena, kao i njihovih prava te nedopustivom iskorištavanju bolnih osobnih trauma u političke svrhe. Otkud im obraz da, kao muškarci, uopće zamišljaju nametati ženama kako bi se trebale osjećati ili kako bi trebale razmišljati ili čije bi mišljenje trebale tražiti u bilo kojoj situaciji vezanoj za njihov život. Valjda je sljedeće na dnevnom redu da žene mogu glasati uz konzultacije s (muškim?!) članovima obitelji’, napisala je Divjak I poručila kako to nije poruka koju mladi trebaju slušati u 2020. godini. ‘Hrvatska kakvu ja vidim je otvorena, suosjećajna i tolerantna Hrvatska, a ne Hrvatska u kojoj se propituje mogu li žene racionalno rasuđivati’, zaključila je Divjak.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više