Novosti

Društvo

Udruge traže od Vlade da osudi ograničenje pobačaja u Poljskoj

Više od 35 različitih organizacija uputilo je hrvatskoj Vladi otvoreno pismo u kojem zahtijeva da osudi kršenje ljudskih prava i dodatno ograničavanje prava na pobačaj u Poljskoj

Large platforma23

Rada Borić, Sanja Cesar i Petra Karmelić (foto Platforma za reproduktivnu pravdu)

Platforma za reproduktivna prava zatražila je u ponedjeljak od hrvatske Vlade da osudi kršenje ljudskih prava u Poljskoj do kojih je došlo nakon odluke ustavnog suda ove zemlje prema kojoj je pobačaj dodatno ograničen.

Preko 35 kolektiva, organizacija i udruga potpisalo je pismo u kojem se izražava “velika zabrinutost u pogledu odluke Ustavnog suda Poljske, donesene 22. listopada, kojom je pobačaj u slučaju "teške i ireverzibilne malformacije ili neizlječive bolesti koja ugrožava preživljavanje fetusa’ proglašen neustavnim". Smatraju kako bi uklanjanje ove mogućnosti iz zakona predstavljalo nazadnu mjeru kojom se u potpunosti zabranjuje pravo na pobačaj u Poljskoj, koja bi tako kršila svoje međunarodne obaveze po pitanju ljudskih prava.

"Ovom odlukom ugrožavaju se zdravlje i životi žena koje se prisiljava roditi protivno njihovoj volji čak i u slučaju ozbiljnog ili fatalnog oštećenja fetusa ili ih se podvrgava nesigurnim pobačajima na crnom tržištu i kaznenom progonu. Time Poljska krši međunarodne obveze u pogledu ljudskih prava, krši pravo žena na život, zdravlje, privatnost, ravnopravnost i nediskriminiranost, ali i pravo na slobodu od mučenja i nečovječnog i ponižavajućeg postupanja", rekla je na konferenciji za medije u ponedjeljak Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivna prava.

U pismu, koje potpisuju organizacije, stoji kako je ova odluka nastavak ograničavanja prava žena i reforme pravosudnog sustava poljske vlade započete još 2015. godine.

"S obzirom na nezakonita imenovanja (unlawful appointments) nekoliko sudaca i njegovog predsjednika, legitimitet Ustavnog suda i valjanost njegovih odluka dovedeni su u pitanje. Europska komisija je ukazala na neriješena sporna pitanja u vezi s 'nezavisnošću i legitimitetom' suda te objavila da ‘sve dok nije u mogućnosti u cijelosti osigurati učinkovito (djelotvorno) ustavno preispitivanje, neće biti učinkovite (djelotvorne) kontrole usklađenosti pravnih akata s temeljnim pravima'. Venecijska komisija je primijetila da je nezavisnost suda narušena zbog 'prekomjerne izvršne i zakonodavne kontrole' te je njegov rad proglasila 'neučinkovitim'. I pravni stručnjaci Senata Poljske smatraju ovu odluku nevažećom zbog navedenih neregularnosti", podsjetili su u pismu Vladi.

Na konferenciji za medije govorila je i Rada Borić iz lijevo-zelene koalicije. Podsjetila je kako je prije nekoliko dana Europski parlament usvojio Rezoluciju o pobačaju u Poljskoj kojom je snažno osuđena ova presuda i nazadovanje seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena u Poljskoj.

"Zastupnici/e HDZ-a u Europskom parlamentu nisu podržali rezoluciju EP-a o vladavini prava u Poljskoj u kontekstu nedavno donesene presude o pobačaju, iako se Rezolucija temelji na nizu obvezujućih međunarodnih dokumenata, zakona, rezolucija i povelja, koji garantiraju ženama slobodu i autonomiju, jednakost i ljudska prava. Za razliku od HDZ-a, veliki dio zastupnika njihove 'europske obitelji' - zastupnici Europske pučke stranke, izglasali su rezoluciju. Sudeći po 'europskim politikama' HDZ-a, bojim se da nam predstoji borba za očuvanje prava žena, posebice reproduktivna prava žena u Hrvatskoj", izjavila je Borić.

A Sanja Cesar iz udruge CESI upozorila je i na situaciju s reproduktivnim pravima u Hrvatskoj.

"U RH je već na djelu ‘poljski’ scenarij u kojem Vlada ne poštuje odluku Ustavnog suda o donošenju novog zakona, ženama se uskraćuje medicinska skrb prilikom pobačaja i one odlaze izvan granica zemlje, a najavljuju se nazadne restriktivne mjere, poput obaveznog savjetovanja i perioda čekanja. Stoga, tražimo zakon koji bi u središtu imao ženu, njezine zdravstvene potrebe i prava, ne bi postavljao barijere i dodatno stigmatizirao žene, te će omogućiti izbor postupaka u skladu s dosegom medicine, pa tako i medikamentozni pobačaj. Pobačaj treba za ženu biti besplatan, a isto tako i kontracepcija. Neželjene trudnoće se mogu prevenirati sveobuhvatnom seksualnom edukacijom i informiranjem. Nećemo dozvoliti da nas se prisiljava na rađanje, a za svoja prava ćemo se i dalje boriti i na cesti i u Saboru te tražiti međunarodnu podršku", poručila je Cesar.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više