Novosti

Politika

Lijevo-zelena koalicija: Zagreb Pride i Hod za život nisu isto

Pride je za ljubav, slobodu i jednakost, a Hod za život želi ženama oduzeti autonomiju nad vlastitim tijelom, naveli su predstavnici stranaka Radnička fronta, Možemo!, Nova ljevica, ORaH, Zagreb je naš i Za grad, osuđujući micanje zastava Zagreb Pridea i postavljanje zastava Hoda za život diljem Zagreba

Mm81ziqo78as7mu6uy5u6n30dhh

Lijevo-zelena koalicija (foto Josip Regović/PIXSELL)

Izjednačavanje Zagreb Pridea s Hodom za život je neprihvatljivo jer je Pride manifestacija za ljubav, slobodu i jednakost, a Hod za život pod krinkom afirmativnosti želi ženama oduzeti autonomiju nad vlastitim tijelom, naglasili su na današnjoj konferenciji za medije predstavnici stranaka lijevo-zeleno koalicije (Radnička fronta, Možemo!, Nova ljevica, ORaH, Zagreb je naš i Za grad), osuđujući micanje zastava Zagreb Pridea i postavljanje zastava Hoda za život diljem Zagreba.

- Hod za život zapravo predstavlja hod za mržnju i homofobiju, kao i hod za zabranu pobačaja. Radnička fronta ne samo da podržava pravo žene na pobačaj, nego se zalaže za to da ono bude zagarantirano ustavom. Ustavom iz 1974. godine bilo je jasno formulirano da žena ima pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Slovenija i Srbija su zadržale takvu odredbu, dok je Hrvatska tu odredbu tokom 90-ih izbacila, istakla je Katarina Peović iz Radničke fronte. Izrazila je očekivanje da će RF i ostatak koalicije na ovim izborima ući u Sabor i da će tamo dosljedno zastupati lijeve pozicije bez kalkulacija koje su neki, koji se predstavljaju kao ljevica, često imali.

- U Saboru ćemo se oduprijeti desnici i svima koji netoleranciju nazivaju tolerancijom, a regresivne politike koriste za vlastiti ekonomski interes, podvukla je Peović.

David Bilić, zastupnik RF-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, također je naglasio da Pride i Hod za život nikako ne mogu biti izjednačeni.

- Dok Povorka ponosa predstavlja manifestaciju koja slavi ljubav i zalaže se za slobodu i jednakost, Hod za život poručuje ženama da nemaju pravo na autonomiju nad vlastitim tijelom. Pobačaj, ne samo da mora biti legalan, nego mora biti dostupan i besplatan kako bi svi uistinu imali pravo na njega. Članstvo RF-a možete naći na svakom Prideu jer predstavljamo sve koji žive od svoga rada, nezavisno o seksualnosti i rodnom identitetu, dok Hod za život posjećujemo samo kako bi mu se suprotstavili, zbog čega sam i uhićen 2018. godine - rekao je Bilić.

- Ovo je nastavak Bandićeve politike koja podržava one koji oduzimaju prava ženama, istovremeno odbacujući prijedloge za osiguravanje stanova ženama žrtvama nasilja za vrijeme pandemije. Skandalozno je da zastupnici vladajuće većine u Gradskoj skupštini nisu podržali prijedlog Zaključka Povjerenstva za ravnopravnost spolova da Grad osigura tri stana za žene i njihovu djecu žrtve nasilja, rekla je Rada Borić iz Nove ljevice.

Danijela Dolenec, u ime stranke Možemo!, naglasila je da se u Hodu za život pod krinkom afirmativnosti krije protivljenje ženskoj autonomiji nad vlastitim tijelom.

- Pobačaj je, ne samo pravo, već predstavlja dio zdravstvene skrbi, pa bi kao takav trebao biti besplatan, rekla je i istakla da je za nju institut priziva savjesti neprihvatljiv u ginekološkoj praksi, jer se time odbija jedan od dijelova skrbi za žensko reproduktivno zdravlje.

Da je ovo Bandićev marifetluk smatra i Tomislav Tomašević, zastupnik platforme Zagreb je naš u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

- Milan Bandić ovo koristi kako bi našao nove političke zaštitnike nakon što je HDZ-u postao preveliki teret, rekao je i podsjetio na Bandićevo dodjeljivanje štandova za provedbu homofobnog referenduma inicijativi ‘U ime obitelji’, za što se morao pravdati pred sudom. ‘Kladim se da će, ako to tada mjere Stožera budu dozvoljavale, ‘Hod za život’ sigurno biti održan na dan predizborne šutnje’, rekao je Tomašević.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više