Novosti

Politika

Europa stišće Srbiju oko održavanja EuroPridea

"Država EuroPride ne može da otkaže, može samo da proba da ga zabrani, što bi bilo jasno kršenje Ustava", poručuju organizatori najveće europske LGBT+ manifestacije odgovorajući Vučiću koji traži otkazivanje ili odgodu skupa koji se treba održati u Beogradu. Zagreb pride dao podršku beogradskim kolegama

Large vucic

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, na konferenciji za novinare u subotu (foto Amir Hamzagic/ATAImages)

Beogradski EuroPride 2022. našao se dvadeset dana prije najavljenog održavanja pred zabranom. Ako pitate srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, EuroPride će biti otkazan ili odgođen. S druge strane, ako pitate Goran Miletića, koordinatora EuroPridea, organizatorima ne pada na pamet pristati na zabranu održavanja najveće europske LGBT+ manifestacije 17. septembra u glavnom gradu Srbije.

"Ne mogu se zabraniti događaji tokom EuroPride nedelje, jedino je moguće zabraniti šetnju. Takva odluka bi, imajući u vidu odluke Ustavnog suda Srbije za zabrane 2009, 2011, 2012. i 2013. godine, bila protivustavna i mi bismo se žalili u skladu sa porukom o pravnom leku", kazao je Miletić za beogradski dnevni list Danas, dok je drugi koordinator

Marko Mihailović rekao da će se manifestacija održati, jer "ne može biti otkazana".

"Država EuroPride ne može da otkaže – može samo da proba da ga zabrani, što bi bilo jasno kršenje Ustava", napisao je Mihailović na svom Twitteru i najavio okupljanje po planu 17.9., u 17 sati, ispred Narodne Skupštine.

Podsjetimo da je Vučić na konferenciji za medije u subotu objavio da će okupljanje biti otkazano ili odloženo i da je odluka donijeta u dogovoru s većinom članova Vlade i starom-novom premijerkom Anom Brnabić zbog političke situacije u zemlji.

"To ne govorim zato što sam mnogo srećan, već ne možemo u ovom trenutku, kada imamo i Otvoreni Balkan i krizu na Kosovu, nemamo nikakav pomak, pravo da vam kažem, nemamo kud da se pomerimo, nećemo da odustanemo od neutralnih tablica", izjavio je Vučić, referirajući se na dogovor kosovskih i srpskih vlasti oko slobodnog prelaska granice automobila s nacionalnim registracijama, odnosno osobnim dokumentima. Još je dodao da se time ugrožava pravo manjine, ali da je u ovom trenutku država pritisnuta sa svih strana.

Reagirala je i Ana Brnabić, mandatarka za novi sastav Vlade, kazavši da država ne želi nikome uskratiti Ustavom garantirana prava, ali da je pitanje kakve posljedice održavanje takvog skupa može imati Srbija. Naglasila je i da je najava otkazivanja skupa "više molba", kao i da ni prethodna Vlada "nikom ništa nije zabranjivala".

"To je više molba, nego što im kažemo: 'Nemojte da šetate'. To je u skladu sa Ustavom ali je drugo pitanje kakve posledice ima po našu državu. Radi se o tome šta je u ovom trenutku moguće i kako čuvamo našu stabilnost. Meni je žao što je tako, ali nama je ovaj septembar 'savršena oluja'. Ima tu i stranog faktora koji se svemu tome raduje", kazala je Brnabić.

U cijelu priču uključila se i Europska komisija koja je najavila da će pratiti što se događa s EuroPrideom, kako je kazala glasnogovornica za Zapadni Balkan Ana Pisonero, dodajući da se EU nada da će biti pronađen način za mirno i sigurno održavanje. Podsjetila je da EU podržava jednakost i odbija svaku vrstu diskriminacije te da se od Srbije kao partnera očekuje da poštuje prava LGBTQ+ osoba. "Žao nam je što je Srbija najavila da će otkazati ili odložiti EuroPride i smatramo da je potrebno detaljnije objašnjenje za takvu odluku", napisala je Pisonero.

Danas je također objavio da se u vezi ovog pitanja Ana Brnabić srela s Violom von Cramon, izvjestiteljicom iz sjene za Srbiju u Europskom parlamentu, Terry Reintke, zastupnicom u EP-u iz njemačkih Zelenih i koordinatorom Miletićem. Brnabić je na sastanku govorila o situaciji s Kosovom, stabilnosti i teškom periodu koji čeka Srbiju zbog čega je predlagala organizatorima da otkažu protestnu šetnju. Poslanice EP-a odgovorile su da će u Beograd od 12. do 18. septembra, za vrijeme tjedna održavanja EuroPridea, doći veliki broj europarlamentaraca.

Održavanje podupiru opozicijske partije Stranka slobode i pravde, Ne davimo Beograd, Zajedno i Demokratska stranka, dok su Dveri, Zavetnici i Nova Demokratska stranka Srbije za zabranu. U nedjelju je tim povodom, kao i niz godina ranije, održana litija pod nazivom "Za spas Srbije", u organizaciji udruženja "Ujedinjeni za tradiciju i porodicu", kao odgovor na EuroPride. Više tisuća ljudi, predvođenih bajkerima, nosili su crkvena obilježja i zastave Srbije. U koloni su bili i svećenici s transparentom "Sveti oče Savo - moli Boga za nas". Klicalo se Srbiji, Rusiji i pravoslavlju.

Podršku održavanju EuroPridea u Beogradu dao je i Zagreb Pride. "Povorka ponosa LGBTIQ osoba, zajednice i obitelji stoje sestrinski i solidarno uz beogradsku povorku od prvog dana, još od  ranih 2000-ih. Naša je borba jedna i univerzalna, za temeljna ljudska prava LGBTIQ osoba i zajednice svih na Balkanu i šire", kažu iz Zagreb Pridea za Novosti.

"Najava zabrane ovogodišnjeg prajda u Beogradu i glavne europske Povorke EuroPridea nije ništa drugo do objava izravnog, svjesnog i namjernog kršenja Europske konvencije o ljudskim pravima koja jamči pravo na slobodu okupljanja, kao uostalom i Ustav Republike Srbije. Prije ikakve zabrane iz sigurnosnih razloga, kako se to za sada pokušava prikazati od strane predsjednika Vučića i Vlade Srbije, država je obavezna učiniti sve što je u njenoj moći, a moći ima i to mnogo, da sve eventualne sigurnosne izazove riješi. Jedna od temeljnih funkcija svake države je jamčiti sigurnost svojih građana i građanki. Ovime, čak tri tjedna prije samog EuroPridea, Vučić već sada priznaje da nije u stanju izvršiti tu temeljnu zadaću. Srbija kao da nam želi reći da 'nema snage'. Ili je možda ipak u pitanju nešto drugo: možda upravo ne želi jamčiti sigurnost i ustavna prava svojih LGBT građana i građanki ali se skriva i zavlači iza premijerke i praznih retoričkih gesti o toleranciji, kakve smo čuli u subotu u obraćanju Vučića", poručuju iz Zagreb Pridea.

EuroPride je paneuropski međunarodni LGBTI događaj koji se od 1992. godišnje održava u drugom europskom gradu koji postaje nositelj manifestacije dvije do tri godine ranije. Grad domaćin je često, ali ne i nužno, onaj koji ima ustanovljenu tradiciju održavanja Povorke ponosa, a Beograd to jest desetak godina, uz povremene veće ili manje probleme koje su radile tamošnje vlasti. Primarna je svrha manifestacije ojačati lokalnu aktivističku zajednicu podrškom i vidljivosti na europskoj razini, pomoći u zagovaranju nekih zakona, kao što je na primjer onaj o istospolnom životnom partnerstvu koji Srbija još uvijek nema, podržati i osnažiti lokalnu LGBT+ zajednicu, kaže Franko Dota iz Zagreb Pridea.

Prvi je održan u Londonu 1992. U istočnoj Europi EuroPrideovi su se dosada održali u Varšavi 2010. i u Rigi 2015, a beogradski EuroPride, čije je održavanje glavni grad Srbije dogovorio prije tri godine, trebao bi biti prvi na Balkanu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više