Novosti

Politika

Meloni napada LGBT obitelji

Talijanska vlada počela je zahtijevati od lokalnih vlasti da na rodnim listovima registriraju isključivo biološke roditelje. Javni tužitelj u Padovi otišao je i dalje, tražeći da se izmijene već izdani dokumenti djece ukupno 33 lezbijska para i s njih uklone imena nebioloških majki

Large meloni

Giorgia Meloni na skupu svoje stranke Braća Italije (foto Piero Tenagli/IPA-agency.net)

Konzervativno-postfašistička vlada Giorgije Meloni počela je zahtijevati od lokalnih vlasti da na rodnim listovima registriraju isključivo biološke roditelje. Javni tužitelj u Padovi otišao je i dalje, tražeći da se izmijene već izdani dokumenti djece ukupno 33 lezbijska para i s njih uklone imena nebioloških majki. Borci za ljudska prava i opozicijski političari upozoravaju da su tim potezima potencijalno na stotine talijanskih obitelji bačene u legalni limb. Naime, partneri bioloških roditelja izbrisani s dokumenata drastično su limitirani u obavljanju roditeljskih dužnosti.

"To je noćna mora za roditelje kao i za njihovu djecu. Drugi od dvoje očeva ili majki bez odobrenja zakonskog roditelja ne može praktično ništa, primjerice odvesti dijete liječniku ili pokupiti ga u školi", rekao je britanskom Guardianu Angelo Schillaci, profesor prava s rimskog sveučilišta Sapienza. Ponekad ni takvo odobrenje nije dovoljno – naime, drugi roditelj ni s njim ne može donositi odluke vezane za zdravlje djece, pa ni one vezane za spašavanje njihovog života. To obitelji izlaže ogromnim rizicima – ako zakonski roditelj umre ili ozbiljno oboli, preživjeli partner nema nikakvih prava nad djecom, koja tada mogu ili postati štićenici države ili biti predana rodbini.

Ukratko, djecu se pravnim uredbama pretvara u siročad, pa je gej političar iz opozicijske Demokratske stranke Alessandro Zan s pravom istaknuo kako se radi o okrutnoj i nehumanoj politici. U usporedbi s ostalim razvijenim državama europskog zapada Italija i inače stoji loše kada su u pitanju prava LGBT zajednice. Zemlja je 2016. legalizirala istospolne zajednice, ali gej roditeljima nije dozvoljeno usvajanje djece zbog žestokog protivljenja desnih stranaka i Katoličke crkve.

Izvanmaternična oplodnja je homoseksualnim parovima zabranjena, a talijanski parlament nedavno je odobrio zakon koji talijanskim državljanima za ostvarenje surogat-roditeljstva u inozemstvu propisuje kazne u iznosu do milijun eura i trajanju do dvije godine zatvora. Prije dolaska na vlast Meloni krajem 2022. godine, pojedine gradske uprave su unatoč izostanku zakonske regulative počele na dokumente upisivati imena oboje roditelja te time i njima i njihovoj djeci olakšale živote. Međutim, za takve obitelji nema mjesta u "srednjovjekovnoj viziji" Giorgije Meloni, rekla je jedna gej majka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više