Novosti

Politika

Predizborni manevar obiteljaša

Iza nove inicijative U ime obitelji za ocjenom ustavnosti dva akta važna za živote trans osoba stoji jasan cilj – ulazak Hermana Vukušića u Sabor. Ne postoji ni jedan drugi razlog zbog kojeg sve to rade, jer redovno pred izbore koriste manjinske i ranjive skupine za podizanje vidljivosti, govori Franko Dota iz Zagreb Pridea

Large trans

S prošlogodišnjeg prosvjeda za prava trans osoba (foto Lovro Domitrović/PIXSELL)

Željka Markić i članovi njezine udruge U ime obitelji na miruju. Nakon što su referendumskom inicijativom uspjeli onemogućiti sklapanje istospolnih brakova, pa onda pred Ustavnim sudom pokušali srušiti Zakon o životnom partnerstvu, sada su istoj instituciji podnijeli nova dva prijedloga, ponovno usmjerena protiv LGBTIQ osoba.

U društvu odvjetnika Karla Novosela i psihijatra Hermana Vukušića, od ranije poznatog po transfobnim stavovima, Markić je u srijedu Ustavnom sudu podnijela prijedlog za ocjenu ustavnosti dva akta važna za živote trans osoba u Hrvatskoj. Osim Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanja uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i/ili života u drugom rodnom identitetu, smeta im postojeća verzija Zakona o državnim maticama. Njime je, naime, transrodnim osobama omogućeno da promjenu spola osim operativnim zahvatom ili kroz hormonalnu terapiju ostvare tako da dokažu da žive u drugom rodnom identitetu.

Ultrakonzervativni aktivisti tvrda da je tim što je procedura promjene spola, odnosno roda uređena pravilnikom umjesto zakonom "izbjegnuta stručna i politička rasprava" te da je "uređivanje tako bitne teme ostavljeno na samovlast izvršnoj vlasti umjesto zakonodavnoj". Svoje transfobne namjere pokušali su prisnažiti tvrdnjama o navodnom "ogromnom porastu broja mladih ljudi koji se izjašnjavaju da su rodno disforični".

Iz KolekTIRV-a, udruge za prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba, pozivaju Ustavni sud i ministra zdravstva Vilija Beroša da "ne nasjedaju na predizborne pokušaje privlačenja pažnje na valu desnog ekstremizma Željke Markić i Hermana Vukušića".

"Takve su nam pojave poznate iz povijesti, kako je moguće da se politički boriš protiv nečijih prava, a onda želiš sudjelovati u donošenju odluka o tim istim pravima ili o zdravlju transrodnih osoba. To je suludi svijet u kojem različiti politički akteri prilaze transrodnosti kroz ideologiju, a ne znanost. Rodna disforija znanstveni je, a ne ideološki termin. Radi se o stanju koje ako se ne tretira dovodi do duboke depresije i težih posljedica, a u političkom se prostoru koristi kao termin za skupljanje bodova u političkim karijerama", poručuju iz KolekTIRV-a.

Za Franka Dotu iz Zagreb Pridea također nema dvojbe da se zapravo radi o predizbornom potezu.

- Iza svega stoji jasan cilj – ulazak Hermana Vukušića u Sabor. Apsolutno ne postoji ni jedan drugi razlog zbog kojeg sve to rade. Naime, udruga U ime obitelji sada već redovno pred izbore koristi manjinske i ranjive skupine za podizanje vlastite vidljivosti i, ono što je puno gore, za širenje tenzija, mržnje i podjela u društvu – kaže Dota za Novosti.

Koordinator Zagreb Pridea podsjeća da je nedavno u cijelosti odbačen zahtjev U ime obitelji za ocjenu ustavnosti Zakona o životnom partnerstvu te da u istom rješenju Ustavnog suda stoji kako su rodna i spolna raznolikost zaštićene vrijednosti ustavne države. Također, dodaje on, isti je sud u srpnju 2021. ustavnim proglasio i Zakon o državnim maticama te ukazao na "neprihvatljiv položaj u koji bi mogle biti stavljene osobe koje žive u drugom rodnom identitetu kada bi se evidentiranje promjene spola dozvoljavalo samo osobama čiji je spol nepovratno i u potpunosti promijenjen".

- U tom smislu je Ustavni sud već rekao svoje, no ne sumnjam da će aktivisti U ime obitelji navedene akte pokušati osporiti na neke druge načine i pritom nastaviti lagati o broju osoba koje su provele tranziciju u Hrvatskoj – ističe Franko Dota.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više