Novosti

Politika

U ime obitelji i Kolinde

Ustavni sud prošlog je vikenda radio prekovremeno pa je tako donio odluku kojom se udruzi U ime obitelji zabranjuje nadgledanje predsjedničkih izbora. Udrugu je prijavio DIP koji je utvrdilo da ta organizacija otvoreno podržava kandidatkinju HDZ-a

Bkxev0j47mi3ftjjfb4m4c9daue

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Ustavni sud prošlog je vikenda radio prekovremeno pa je tako u nedjelju donio odluku kojom se udruzi U ime obitelji zabranjuje nadgledanje predsjedničkih izbora. Udrugu je Ustavnom sudu prijavilo Državno izborno povjerenstvo koje je utvrdilo da organizacija U ime obitelji otvoreno podržava kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović. Na odluku da se njenim promatračima uskrati pravo nadgledanja izbora ta se konzervativno-klerikalna udruga žalila Ustavnom sudu, koji je dao za pravo DIP-u. ‘Kako smo procijenili da udruga ne može nepristrano promatrati izbore jer agitira za jednog od kandidata, stavili smo izvan snage Rješenje o dozvoli promatranja’, rekla je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

DIP-u je povod za reakciju bio istup čelnice U ime obitelji Željke Markić koja je na portalu Narod.hr, čiji je ta udruga nakladnik, 3. siječnja, pred drugi krug izbora, napisala poziv čitaocima da glasaju za Kolindu Grabar-Kitarović, navodeći kako je Zoran Milanović tokom premijerskog mandata ‘zloupotrebom svojih velikih izvršnih ovlasti napadao i aktivno štetio svim vrijednostima za koje se ja osobno i udruga U ime obitelji zalaže’. Tvrdila je tako da je Milanović bio protiv prava roditelja da odgajaju svoju djecu, protiv braka kao zajednice žene i muškarca, zaštite prava na život od začeća do prirodne smrti, neradne nedjelje, Katoličke crkve, Domovinskog rata… ‘Grabar-Kitarović je u svom petogodišnjem mandatu za svaku od navedenih vrijednosti učinila nešto dobro. Je li mogla više? Je. Je li mogla manje? Je. Razlika između Grabar-Kitarović i Milanovića je velika kao razlika između onoga tko ti ne čini dovoljno dobra i onoga tko ti aktivno nanosi zlo’, napisala je Željka Markić, otvoreno stajući na stranu kandidatkinje HDZ-a.

Udruga je odluku DIP-a nazvala proizvoljnom i potpuno neutemeljenom, ustvrdivši da škodi građanskom nadzoru izbora, ali Ustavni sud im žalbu nije prihvatio. Inače, DIP je za izbore za Europski parlament zbog sličnih razloga zabranio nadgledanje udruzi Antikorupcija kojoj je na čelu Mislav Kolakušić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više