Novosti

Politika

Majka svih hajki

Nastavlja se hajka protiv Antonije Petričušić, Mateje Čehulić i Darija Čepe, znanstvenika s Pravnog fakulteta u Zagrebu i autora znanstvenog rada ‘Stjecanje političke moći korištenjem strukture oportuniteta: Analiza konzervativno religijsko-političkog pokreta u Hrvatskoj’

9iokoxc5ftgatmymcyt3c9vo6im

(foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

Nastavlja se hajka protiv Antonije Petričušić, Mateje Čehulić i Darija Čepe, znanstvenika s Pravnog fakulteta u Zagrebu i autora znanstvenog rada ‘Stjecanje političke moći korištenjem strukture oportuniteta: Analiza konzervativno religijsko-političkog pokreta u Hrvatskoj’. U radu, objavljenom u časopisu Politička misao koji izdaje Fakultet političkih znanosti, autori istražuju na koji su način konzervativne udruge u Hrvatskoj oformile politički pokret i etablirale se kao novi politički akter. Iako je rad objavljen prije gotovo godinu dana, udruga U ime obitelji Željke Markić tek je prije nekoliko tjedana krenula u otvoren sukob s njegovim autorima.

Podsjećamo, od Igora Glihe, dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu na kojemu su zaposlene autorice i autor rada, zatražila je pokretanje postupka pred Etičkim povjerenstvom. Žalbu je uputila i Dejanu Joviću, uredniku časopisa Politička misao. Rad je originalno napisan na engleskom jeziku pa su obiteljaši tekst prevodili na hrvatski jezik bez dozvole autora i ustvrdili da je u njemu ‘niz neistinitih, proizvoljnih i nepotkrijepljenih tvrdnji’. Dekan Gliha odbio je pokrenuti postupak pred Etičkim povjerenstvom, a profesor Jović odbio je uvažiti njihove ‘argumente’, odnosno neutemeljene prigovore.

Odbijenice su ponukale obiteljaše na poduzimanje daljnjih koraka. U mailu odaslanom s adrese udruge U ime obitelji i s potpisom Željke Markić, znanstvenike i znanstvenice u Hrvatskoj, kako kažu, ‘žele informirati o postupcima’ koje su poduzeli. ‘Gospodin Jović je u svom odgovoru U ime obitelji naveo kako naše argumente iznesene na 20 stranica ne smatra uvjerljivima, pritom ne odgovorivši ni na jedan konkretan dostavljeni argument’, žale se u svom pismu. Posebno ih je, čini se, zaboljelo što je u obranu autora znanstvenog rada i njegovih autora stao veliki broj cijenjenih znanstvenika i znanstvenica iz Hrvatske, ali i međunarodne akademske zajednice.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više