Novosti

Politika

Treća sreća

Dvaput odbacivane prijave udruge U ime obitelji protiv Milorada Pupovca, upućene Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, urodile su plodom u trećem pokušaju. Povjerenstvo će jednake postupke pokrenuti i za ostale članove Savjeta za nacionalne manjine koji su ujedno saborski zastupnici

5r1dtjaku1ch1owtyk5dz0v9jfa

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa  (foto Žarko Bašić/PIXSELL)

Nakon dvije odbačene prijave, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa odlučilo je prošlog tjedna, iz trećeg pokušaja prijavitelja, pokrenuti postupak protiv Milorada Pupovca, predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborskog zastupnika SDSS-a. Postupak je pokrenut temeljem dvije anonimne prijave. U njima se tvrdi da je Pupovac u sukobu interesa jer je kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao u odlučivanju o raspodjeli proračunskog novca za potrebe kulturne autonomije nacionalnih manjina, koji je među ostalima dodijeljen i SNV-u. ‘Moram reći da sam počašćen time što je Povjerenstvo našlo da sam baš ja u potencijalnom sukobu interesa, a drugi nisu’, rekao je prošlog tjedna medijima Pupovac. Povjerenstvo je istog dana odbilo pokrenuti postupke protiv premijera, predsjednice i ministra obrane.

- Druga stvar, ja sam član Savjeta po odredbama Ustavnog zakona, kao i svi drugi zastupnici. Birani sam član SNV-a kao što sam biran i kao zastupnik u Saboru i iz toga proizlaze moje određene obveze. Ono što bi trebalo vrijediti za druge, trebalo bi i za mene. Nadam se da ne postoje pravila po kojima to vrijedi samo za mene. U protivnom, ne znam koji bi načelnik ili gradonačelnik mogao sjediti u sabornici kada se izglasa proračun, a u koji je uvrštena sportska dvorana za koju je taj zastupnik lobirao. To je naš posao. Ja sam biran i u Sabor i u SNV, kao što su birani drugi kolege u Savjet za nacionalne manjine. Ja ne dolazim na sjednice Savjeta ili ako dolazim, napuštam ih prije glasovanja ili se izuzimam. To je moja moralna odluka, nije zakonska obaveza. Jesam li glasao 2016., ne sjećam se, ali znam da 2017. nisam niti ću 2018. Počašćen sam što me Povjerenstvo podsjeća na moj moralni propust, ako ga je bilo. Želim ih samo podsjetiti da ga nije bilo prije i neće ga biti. Ali htio bih ih podsjetiti da to rade i za druge - zaključio je Pupovac.

‘Savjet za nacionalne manjine na sjednici održanoj 5. svibnja 2016. donio je Odluku o rasporedu sredstava osiguranih u državnom proračunu Republike Hrvatske za 2016. godinu, kojom je Srpskom narodnom vijeću dodijelio 3.590.000,00 kuna. S obzirom da je Milorad Pupovac bio u istom tijelu koje je dodjeljivalo financijska sredstva i u tijelu koje je financijska sredstva primilo, on se nalazi u sukobu interesa’, tvrdila je 2017. udruga U ime obitelji Željke Markić. Tu je prijavu Dalija Orešković, nekadašnja predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, odbacila. Baš kao što je to bio slučaj sa sličnom prijavom iz 2015. godine. Ove je godine treća, praktički identična prijava prihvaćena.

- Ovog tjedna imali smo sastanak s Natašom Novaković, predsjednicom Povjerenstva i upozorili smo je da kršenja zakona u ovom slučaju nema – tvrdi predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer. Kako kaže, predstavnici Povjerenstva su istaknuli da se u dosad vođenim postupcima pred Povjerenstvom nije radilo o sukobu interesa već o povredi članka 5. stavka 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, odnosno povredi načela da dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvati vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo.

Po onome što kaže Tolnauer, Povjerenstvo će jednake postupke za prethodne dvije godine pokrenuti i za ostale članove Savjeta koji su ujedno zastupnici Hrvatskog sabora, s obzirom na to da članak 39. spomenutog zakona obvezuje Povjerenstvo na pokretanje postupka u takvim slučajevima.

- Članovi Povjerenstva obvezali su se u najkraćem roku objaviti smjernice i upute dužnosnicima u Savjetu u svrhu učinkovitog sprječavanja moguće buduće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa - rekao je za Novosti Tolnauer.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više