Novosti

Društvo

Franko Dota: Homofobija je u porastu

Prvi put u zadnjih deset godina došlo je do provale niza homofobnih napada prije i nakon povorke protekle subote, a to je u svakom slučaju znak pogoršanja klime u cjelokupnom društvu, kaže aktivist iz Zagreb Pridea

Large intrigator  mini

(foto Žarko Bašić/PIXSELL)

Kako komentirate obnovljene napade na sudionike zagrebačke Povorke ponosa?

Prvi put u zadnjih deset godina došlo je do provale niza homofobnih napada prije i nakon povorke protekle subote, a to je u svakom slučaju znak pogoršanja klime u cjelokupnom društvu. Porastu homofobije u Hrvatskoj svjedočimo tokom ove godine, ali i krajem prošle, kad je u parku Maksimir napadnut gej muškarac te je došlo do pokušaja njegova paljenja. Krajem veljače ove godine na temelju rodnog izražavanja napadnuta je žena za koju su mislili da je muškarac, a tu je još serija neprijavljenih većih i manjih fizičkih napada na raznim lokacijama u Zagrebu i Rijeci.

Koji su uzroci napada?

Ne provodim znanstvena istraživanja niti mogu unaprijed znati što će se dogoditi. Ne mogu se staviti u glavu tih ljudi, no napadi zasigurno pokazuju da je homofobija i dalje prisutna u društvu, kao i to da je u porastu.

Da li su homofobnim napadima pridonijele izjave saborskih zastupnika Mosta?

Moguće je da verbalni napadi na LGBT zajednicu nekih saborskih zastupnika ne doprinose smirivanju situacije.

Mostov Nikola Grmoja pita glasače: "Podržavate li moju inicijativu da se što moguće žurnije izglasa Antipedofilski zakon kojim će se uvesti najstrože moguće kazne za pedofile, ali i zaštititi djecu od seksualnih sadržaja i LGBTQ propagande?"

Ne mogu to unaprijed komentirati. Kada vidimo nacrt tog zakona, tek tada ćemo ga izučiti i siguran sam da ćemo tada donijeti stav o njemu. Ne razumijem što on zapravo time želi, mislim da nitko to ne razumije.

Kakvo je vaše mišljenje o diskriminirajućem zakonu u Mađarskoj kojim su izjednačene mjere protiv pedofilije i zaštita maloljetnika od "homoseksualne propagande"?

Taj zakon samo je proziran predizborni ideološki cirkus Viktora Orbana koji na ideološkim temama pokušava propagandom razbiti mađarsku opoziciju jer je se počeo bojati.

Božo Petrov je najavio i tužbu protiv Zagreb Pridea zbog priopćenja o napadima na sudionike zagrebačke Povorke ponosa. Kako ćete mu odgovoriti?

Ne možemo to znati dok to ne vidimo. Ovdje se radi o tome da dva saborska zastupnika, zaštićena saborskim imunitetom, prijete tužbom jednoj manjinskoj organizaciji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više