Novosti

Politika

Rijeka pokazala bolje lice Hrvatske: Održan Hod za slobodu

U Rijeci su održana dva suprotstavljena prosvjeda: Hod za slobodu, koji brani civilizacijske dosege, te Hod za život, čiji je cilj ograničiti stečena prava žena

Rijeka je danas bila poprište demonstracije dva suprotstavljena pogleda na život – onog progresivnog, koji se zalaže za stečena prava žena otjelovljenog u Hodu za slobodu, i onog konzervativnog, čiji je cilj kroz pozivanje na obiteljske i katoličke vrijednosti ograničiti prava drugih, ponajprije na slobodu odlučivanja o vlastitom tijelu, i to kroz krinku Hoda za život.

Iako su prosvjedna okupljanja održana na različitim lokacijima, dvije povorke su se susrele na riječkom Korzu, gdje je nekoliko aktivistkinja Hoda za slobodu pokušalo nenasilnim putem prepriječiti prolazak suprotne kolone noseći transparent  ‘Najprije su došli po žene, tko je sljedeći?’. Međutim, privela ih je policija.

Hod za slobodu, u kojem je sudjelovalo više stotina ljudi, i ove je godine okupio građane i građanke koji su poručili kako ne žele odustati od stečenih prava i vrijednosti naše civilizacije. U njihovoj koloni mogli su se vidjeti transparenti na kojima je pisalo: ‘Za izbor, za različitost, za ljubav', ‘Moj mozak odbija povratak u srednji vijek’, ‘Priziv savjesti = Uskraćivanje skrbi’, ‘Ne diraj me s krunicom u rukama, sloboda je stvorena u mukama’, ‘Nećemo natrag’ i ‘Izvini ako moja prava smetaju tvojoj mizoginiji’,  a sudionici su do Jadranskog trga skandirali ‘Ne damo prava, ne damo slobode’. 

Jedna od organizatorica Hoda za slobodu, Iva Davorija, s pozornice na Jadranskom trgu je istaknula nužnost da se ‘ustane za prava i slobode danas, a ne u nekoj neodređenoj budućnosti’, prenio je Dnevnik.hr.

Dodala je i kako se od prošle godine, kad je prvi put organizirana ova manifestacija, nisu dogodili nikakvi pozitivni pomaci.

- Samoproglašeni moralni autoriteti nastoje ugroziti temeljna prava, oni govore o slobodi, ali slobodi njima podobnih, a to tako u 21. stoljeću ne može - poručila je Iva Davorija, rekavši da se moraju obraniti prava na autonomiju ženskog tijela i integriteta žene.

Rijeka je tako po drugi put pokazala bolje lice Hrvatske, ono koje odolijeva dobro organiziranim i financijski nadmoćnijim grupama koje su ove subote, osim u Rijeci, gdje ih je bilo petstotinjak, marširali i u Osijeku. U tom gradu ih je nekoliko stotina branilo takozvana prava nerođene djece.

Inače, Hod za život, čija je najistaknutija pobornica konzervativna aktivistkinja Željka Markić, održat će se i sljedeće subote, i to na dan izborne šutnje, u Zagrebu, Splitu i Zadru.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više