Novosti

Kronika

Припрeмe зa Пoпис

Збoг пoлитичких, културних и прoсвeтних прaвa oвoгoдишњи пoпис стaнoвништвa изнимнo je знaчajaн. Прeмa пoслeдњeм пoпису из 2011., Србa у Хрвaтскoj имa 186.633 или 4,4 %, a у Oсjeчкo-бaрaњскoj жупaниjи их je 23.671 или 7,76%.

Large 7

Sednica VSNM-a Osječko-baranjske županije održana je u Crkvenom domu u Dardi

Veće srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije priprema se za predstojeći Popis stanovništva koji je od iznimnog značaja za sve pripadnike nacionalnih manjina, a prvenstveno srpske. Predavači pred članovima Veća na ovu temu bili su Jovan Vlaović i Jelena Nestorović iz Srpskog narodnog veća.

Prva faza Popisa održavat će se od 13. do 26. septembra elektronskim samopopisom građana Hrvatske putem platforme E-građani, a druga faza predviđena je od 27. septembra do 17. oktobra kada će se vršiti redovan popis stanovništva popisivača Državnog zavoda za statistiku.

Zbog političkih, kulturnih i prosvetnih prava koja konzumiraju pripadnici nacionalnih manjina, prema rečima predavača, ovaj je popis iznimno značajan. Podsetimo, prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine Srba u Hrvatskoj ima 186.633 ili 4,4 %, a u Osječko-baranjskoj županiji ih je 23.671 ili 7,76%. Na sednici je zaključeno da VSNM Osječko-baranjske županije bude deo kolektivnog koordinativnog tela koje za istok Hrvatske, zajedno sa SNV-om, vodi Zajedničko veće opština iz Vukovara.

Osim spomenutog zaključka dogovoren je i novi sastanak u narednih mesec dana. Sednici su, pored većnika VSNM OBŽ, prisustvovali Jugoslav Vesić, načelnik Opštine Erdut, i Danijela Mlinarević, načelnica Opštine Jagodnjak te predsednici manjinskih veća Magadenovca, Koške, Šodolovaca, Darde, Kneževih Vinograda i Popovca, a u ime Srpske pravoslavne crkve (SPC) Đorđe Kovačević, namesnik baranjski. Sve prisutne na kraju sednice pozdravio je Dejan Jeličić, predsednik VSNM OBŽ.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više