Novosti

Kronika

Првa и зaдњa

Схoднo рeзултaтимa пoписa стaнoвништвa Срби у Зaпрeшићу изгубили су прaвo нa фoрмирaњe Виjeћa тe ћe oд идућих мajских мaњинских избoрa 2023. гoдинe имaти прaвo сaмo нa прeдстaвникa

Large zapre%c5%a0i%c4%86  4

Proslavili pa se oprostili – VSNM Zaprešića

Prošle subote, Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Zaprešiću obilježilo je dan svog vijeća i Krsnu slavu Svetu Petku. Nažalost, bili su to prvi ali i posljednji Slava i dan koje je Vijeće obilježilo, pošto su Srbi u Zaprešiću shodno rezultatima popisa stanovništva, izgubili pravo na formiranje Vijeća te će od idućih majskih manjinskih izbora 2023. imati pravo samo na predstavnika.

Da paradoks bude veći, za Vijeće im nedostaje tek 12 deklariranih Srba, ali je zato broj popisanih pravoslavaca veći od 200, koliko bi inače pripadnika manjine u ovome mjestu bilo potrebno za formiranje Vijeća. Prisutnima na svečanoj sjednici, detalje je pojasnio predsjednik VSNM-a Zaprešića i Zagrebačke županije Dragiša Pilipović.

- Rezultati popisa stanovništva su takvi kakvi jesu i ne mogu se niti će se mijenjati. Za nas Srbe su poražavajući. U Zagrebačkoj županiji sada nas ima 1.789, a pravoslavaca preko 2.400, znači da je za preko 400 više pravoslavaca nego Srba. U Zaprešiću je 188 Srba i 210 pravoslavaca, a za Vijeće ovdje moramo imati najmanje 200 pripadnika srpske nacionalne manjine. Dakle, nedostaje nam 12 Srba. U Samoboru ima 167 Srba i 181 pravoslavac pa smo u oba grada izgubili pravo na formiranje srpskog manjinskog vijeća za koji desetak pojedinaca. U Velikoj Gorici je 630 Srba i 746 pravoslavaca, ali nam je tamo Vijeće ostalo. Ti brojevi naših sunarodnika su puno manji od onih od prije deset godina i popisa iz 2011. godine, a i tada je broj bio manji nego prema popisu iz 2001. godine, naveo je Pilipović i dodao da su nacionalne manjine u RH do sada imale 515 vijeća, a od sada će ih imati 445, dok će ostali po novome birati predstavnike.

Kaže također da od odgovornosti ne možemo izuzeti ni srpske institucije, sve zajedno, ali ipak smatra da "nikoga ništa ne sprečava da se Srbin ne izjasni kao Srbin".

Vijeće u Zaprešiću je konstituirano 11. septembra 2019. i to nakon 12 godina. Predsjednik Pilipović je poduzeo sve da ga osposobi za funkcioniranje. Napravljen je plan i program rada, sastanci su održavani u prostorijama Grada i rješavani su problemi predviđeni planom rada za ovu godinu, jer je 2020. i 2021. bilo teško raditi zbog pandemije. Vijeće je najprije imalo 12 članova, neki su se odselili, a neki umrli pa sada ima devet članova.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više