Novosti

Društvo

Prisilna ekshumacija

Čak je i Ministarstvo branitelja upozorilo Općinu Luka kod Zaprešića da partizansko groblje ne dira

Large nenad partizanska grobnica u luci

Ekshumacija bez pristanka boraca – Luka kod Zaprešića

Svako malo vlasti u nekoj općini preoru grobnicu poginulih partizana ili žrtava fašističkog terora. Najsvježiji je primjer spomen kosturnice na groblju Sv. Duha u Žejincima, u Općini Luka kod Zaprešića, gdje su ostaci šestorice boraca Kalničkog partizanskog odreda, poginulih 6. prosinca 1942. u borbama s Crnom legijom na području Žejinaca i Vadine - Slavka Kobala, Joze Srdića, Jove Vasiljevića, Jandrije Vukmanovića, Slavka Zadrovca i Tome Kostelana. Počivaše oni u miru sve do početka radova na uređenju groblja; no nakon uklanjanja spomen obilježja, sagrađena je pješačka staza preko grobnice, sve uz obećanje načelnika Darka Kralja da će spomenik biti premješten.

- Krajem rujna mještani su obavijestili Udrugu antifašista grada Zaprešića o devastaciji spomenika i grobnice, a kad je UABA Zaprešića uvjerila općinske vlasti da se ne radi samo o spomeniku, nego da se tamo nalaze ljudske kosti, u okviru radova pokrenuta je i ekshumacija - priča Mario Šimunković, istraživač antifašističke borbe u Zagrebu i zaprešićkom kraju.

O tome je SABA RH u oktobru obavijestila i Ministarstvo branitelja. U promptnoj reakciji Ministarstva, podsjetili su općinskog načelnika da se po Zakonu o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, groblja ne smiju prekopavati bez prethodne suglasnosti Ministarstva.

- Prilikom stručnog obilaska lokacije 5. listopada, utvrđeno da su radovi započeti prije ishođenja potrebne suglasnosti, kao i da se ekshumacija ne provodi prema pravilima struke. Radovi su zaustavljeni, a odgovorni upoznati s procedurom ishođenja suglasnosti i potrebom postizanja dogovora, ističu u Ministarstvu. UABA Zaprešića i SABA RH, uskratili su suglasnost i zatražili da se grobnica vrati u prvobitno stanje.

- Molimo da se radovi na rekonstrukciji kosturnice izvedu prema pravilima struke s obzirom da je tlo oko grobnice prekopano, a oko grobnice navezena zemlja, kao i da se udruga izvještava o daljnjim koracima koje se  poduzeti u svrhu rekonstrukcije grobnice - naglasili su antifašisti. Načelnik Kralj potom je pokušao pregovarati ali bezuspješno. On se u svom dopisu od 7. listopada pozvao na neke neidentificirane "lokalne štovatelje antifašističke tradicije" te članove općinske organizacije SDP-a koji navodno bili suglasni s predloženim premještajem.

- Stajalište SABA RH neće se promijeniti. Borci su svoje živote položili za slobodu i suverenitet Hrvatske, pa SABA RH smatra da bi preseljenje posmrtnih ostataka bilo iskazivanje nepoštovanja prema ljudima koji su pridonijeli oslobođenju od fašističke okupacije - istaknuo je predsjednik SABA RH Franjo Habulin koji je ponovo zatražio da se spomen kosturnica obnovljena vrati na svoje prvobitno mjesto.

- Uglavnom, do sada pregovora nije bilo, a stanje je jednako kakvo je bilo do obilaska stručnjaka Ministarstva branitelja, pri čemu je općina postavila drveni križ na mjesto devastacije. U Zagrebačkoj okolici, srećom, nema takvih slučajeva devastacije partizanskih grobnica. S druge strane, okupatore i njihove sluge pokapaju s najvećim počastima, pa su na mjesnom groblju u Laduču 24. svibnja, uz velike počasti pokopani posmrtni ostaci 133 pripadnika kvislinških snaga, stradalih pred sam kraj rata - kaže Šimunković.

U SABA RH upozoravaju i na brojna kršenja spomenutog Zakona po sjeverozapadnoj Hrvatskoj, prije svega u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Tako je u selu Drljanovac spomen-kosturnica u koju je sahranjeno 80 boraca 16. vojvođanske divizije poginulih 2. i 3. svibnja 1945. srušena do temelja. Spomen-kosturnica u Novoj Rači, podignuta za 150 boraca 16. vojvođanske i 17. istočno-bosanske divizije palih za oslobođenje bjelovarskog kraja "samo" je oskvrnuta. U selu Pupelica u Općini Šandrovac, spomenik podignut u znak sjećanja na pet boraca i pet civilnih žrtava fašizma, do temelja je srušen. Slično je u Čazmi, Narti, Gornjoj Vrijeski, selu Bijela i Gornjim Borkima i Podgariću. Na groblju u Garešnici, spomenik podignut u čast 57 partizana poginulih pri oslobođenju, još 1997. je uklonjen, a na njegovo mjesto udruga Hrvatski domobran i Gradsko poglavarstvo postavili su spomenik za četiri lokalna domobrana. Nešto kasnije je postavljen još i spomenik s otvorenom ustaškom simbolikom.

- Dakle, lokalna samouprava je po ovom Zakonu, a koji je uvelike antikomunistički, dužna održavati i groblja odnosno spomen-kosturnice partizana, NOV-a i žrtava fašističkog terora. Usprkos tome, u Hrvatskoj postoje na desetke potpuno uništenih kosturnica i tisuće uništenih spomenika. Ako to lokalna samouprava ne obnovi, po Zakonu to je dužno napraviti Ministarstvo branitelja, naglašavaju antifašisti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više