Novosti

Politika

Jezični priručnik Ministarstva branitelja

Nakon 22 godine napokon ekshumirane žrtve Oluje s Novog groblja u Glini: Iako se jako dobro zna tko je 1995. i kako na području Banije stradao, Ministarstvo branitelja prešućuje nacionalnost žrtava

Pf85hc6aal6aj6nq6svi6510t11

Još jedna ekshumacija bez sudskog epiloga (foto PIXSELL)

Nakon 22 godine šutnje i čekanja, prošlog mjeseca napokon je izvršena ekshumacija na Novom groblju u Glini, gdje su pronađeni posmrtni ostaci 36 Srba stradalih u Oluji. Po svom običaju, Uprava za nestale Ministarstva branitelja, koja je provodila ekshumaciju, izdala je šturo saopćenje u kome piše da je prema raspoloživim saznanjima riječ o poginulima iz 1995. godine. Iako se jako dobro zna tko je te godine i kako na području Banije stradao, Ministarstvo branitelja prešućuje nacionalnost žrtava, ali zato ističe da su stradali ukopani u pojedinačnim grobnicama ‘nakon provedene humane asanacije’ i da su posmrtni ostaci prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu do identifikacije i sahrane prema željama članova obitelji.

Iz šturog sadržaja ovog saopćenja neupućeni čitatelj mogao bi pomisliti da se radi o nekoj dobrovoljnoj, širokogrudnoj akciji čišćenja prirode, a zatim ispunjavanja posebnih želja članova obitelji. No između ‘humane asanacije’ i ‘želja članova obitelji’ sakriva se činjenica da je osim posmrtnih ostataka 27 osoba muškog spola, ekshumirano i šest žena, zatim posmrtni ostaci dvije osobe za koje nije bilo moguće odrediti spol te tijelo jedne bebe. Kako saznajemo, najvjerojatnije se radi o šestomjesečnom Mili Vujiću iz Vojišnice, koji je zajedno s roditeljima Nedjeljkom Vujićem i Gordanom Bilbijom stradao 7. avgusta na obroncima Petrove gore. Tog dana sklonili su se pred Hrvatskom vojskom u jednu kuću u selu Ključaru, koja se zbog eksplozije srušila, zatrpavši tročlanu obitelj. Prije više godina, sudovi u Vojniću i Prijedoru u vanparničnom procesu, na prijedlog roditelja poginulih supružnika i na osnovu kazivanja svjedoka, utvrdili su smrt Nedjeljka i Gordane, koja je upisana u matične knjige umrlih.

Po podacima Dokumentaciono-informativnog centra Veritasa, na srpskoj strani ubijeno je 63 djece do 18 godina, od kojih se još 11 vodi kao nestalo. Po podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra, broj stradale djece je 54, a s hrvatske strane 348. Na području Banije do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 334 Srba stradalih avgusta 1995., za što Županijsko državno odvjetništvo u Sisku još nije pokrenulo nijedan sudski postupak.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više