Novosti

Društvo

I Hrvati popisuju

Pripadnici nacionalnih manjina zastupljeni su kao popisivači još od 1961., a tako je bilo i na popisu 2021. godine. Gotovo identično situaciji u Hrvatskoj, predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji nalaze se u popisnim komisijama u osam lokalnih samouprava

Large intrigator  anja  popisiva%c4%8di

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Prošle godine uoči popisa stanovništva u Hrvatskoj, saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto tvrdila je da je bio narušen kredibilitet Državnog zavoda za statistiku jer su i pripadnici srpske nacionalne manjine bili angažirani kao popisivači u sredinama gdje Srbi imaju većinu. Ispostavilo se da nije bila riječ o protudemokratskom zahtjevu koji je, prema mišljenju desnice, bio produkt tzv. trgovačke koalicije SDSS-a i HDZ-a. Ukratko, pripadnici nacionalnih manjina zastupljeni su kao popisivači još od 1961., a tako je bilo i na popisu 2021. godine.

Gotovo identično situaciji u Hrvatskoj, predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji nalaze se u popisnim komisijama u osam lokalnih samouprava: u Subotici, Somboru, Novom Sadu, Baču, Apatinu, Beočinu, Sremskim Karlovcima i Inđiji. Prema riječima Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, njihovo sudjelovanje u popisnom procesu izravna je posljedica zalaganja Hrvatskog nacionalnog vijeća. Na popisu 2011., 57.900 građana Srbije izjasnilo se Hrvatima. Žigmanov također govori da su popisi 2002. i 2011., barem kada je riječ o nacionalnim zajednicama, bili uključiviji.

- Ovoga puta izostao je princip razmjerne zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina, a ono što se ostvarilo, da je među više od 15.000 popisivača i dvjestotinjak građana hrvatske nacionalnosti u petnaestak lokalnih samouprava, izravni je rezultat zalaganja institucija i organizacija hrvatske zajednice. Naša uključenost više je posljedica naših inicijativa nego inkluzivnosti sustava - navodi Žigmanov.

U Srbiji se trenutno provodi kampanja HNV-a za popis stanovništva "Znam tko sam!". Predstavnici zajednice se nadaju da "antihrvatska histerija, koja je na djelu više od tjedan dana, neće značajnije utjecati na etnički mimikriju među ovdašnjim Hrvatima tijekom popisa". Trenutno se razvlači još jedna serija zapaljivih poruka ministra obrane Aleksandra Vulina i drugih članova Vlade Srbije.

- Nadamo se da će broj Hrvata u Srbiji, unatoč višedesetljetnim negativnim trendovima, imati u sebi supstancijalni okvir koji će nam osigurati budućnost - zaključuje Žigmanov.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više