Novosti

Politika

Privedeno šestero aktivista u Puli

Umjesto da policija ispita nadzornika radova na Valkanama, koji je tražio da se bagerom ide na aktiviste, policija je njih šestero zadržala cijelu noć u pritvoru, kaže Katarina Peović iz Radničke fronte

Large akvisti

Dok optuženi za pronevjeru desetaka tisuća eura slobodno hodaju po Zagrebu, građanski aktivisti su u pritvoru (foto Inicijativa Walter)

Rijetko viđena represija policijskog aparata nad građanskim aktivistima koji pokušavaju zaštititi društveno dobro od privatnih inicijativa i kapitala događa se u Puli gdje je jučer policija privela i zadržala šestero aktivista inicijative Walter, koji se protive radovima na nogometnom igralištu Valkane.

Inicijativa brani Valkane od listopada prošle godine, pokušavajući spriječiti da se tamo gradi protivno interesima stanovništva.

Zahtjev za privremenu mjeru obustave radova inicijativa je predala sudu i čekaju odluku. Također smatraju da je na djelu ekstenzivna sječa šume za interes privatnog kapitala koji štiti i aktualna gradska vlast.

Kako navode, aktivisti su čuvali trupce kao nezakonito posječen drvni materijal koji je firma Gajana Kop odlučila ukloniti.

Sa dešavanjima oko pulskih Valkana od početka je upoznata i saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović koja je za Novosti prokomentirala situaciju policijske represije u kojoj je zadržano i dvoje članova njene stranke.

- Građanski aktivisti podnijeli su zahtjev za zaustavljanjem odvoza tih trupaca čime su postali i stranka u postupku pa do okončanja procesa imaju pravo štiti te trupce. Aktivisti su samo skinuli jednu traku sa ograde kako bi došli do trupaca. Nadzornik radova je gestom naredio radniku da krene bagerom prema aktivistima, što je radnik odbio. Aktivisti su pozvali policiju. Umjesto da policija ispita nadzornika radova, policija je zadržala cijelu noć aktiviste u pritvoru. Očito su investitori nervozni i policija se otvoreno stavila na stranu moćnih. Sami policijski službenici prema aktivistima su bili pristojni i rekli da ih ne bi zadržavali, ali da naredba o pritvoru dolazi odozgo. Odakle točno, nisu rekli – kaže Katarina Peović i nastavlja:

- Pustili su jučer jednog našeg člana sa ozbiljnim zdravstvenim problemima kući samo da uzme lijekove i ponovno ga vratili u pritvor. Nerazumljiva reakcija policije. Tereti ih se za oštećivanje ograde u vrijednosti od 50 eura. Jurica Lovrinčević, optužen za pronevjeru desetaka tisuća eura, slobodno hoda po Zagrebu, a naši građanski aktivisti su u pritvoru. Totalno nesrazmjeno. Na djelu je policijska zaštita jačeg, privatnog kapitala i represija nad slabijima – tvrdi Peović i zaključuje da je svakako data lekcija građanima kako mogu proći ako im padne na pamet reagirati u zaštiti društvenog dobra u svojoj sredini pred privatnim investicijama.

Aktivisti su pušteni iz pritvora.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više