Novosti

Kronika

Прojeкт пoврaтaк хитнe у Вojнић

Сaстaнaк у Mинистaрству рeгиoнaлнoг рaзвoja и фoндoвa EУ: Пoдручje oпћинe Вojнић и диjeлa oпћинa Kрњaк и Цeтингрaд имa пoвршину прeкo 350 квaдрaтних килoмeтaрa сa стaрaчким мaњинским стaнoвништвoм

El5dxfnbzhhbjwzg804c8y5lmhj

Hitna pomoć u Vojniću ukinuta je u ljeto 2018. (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Potreba ulaganja u Karlovačku županiju na Području posebne državne skrbi, bila je glavna tema razgovora predstavnika Karlovačke županije s državnom tajnicom u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Evropske unije (MRRFEU) Spomenkom Đurić i saradnicima. U Zagrebu su bili zamjenici župana Vesna Hajsan Dolinar i Mirko Martinović, ravnatelj Javne ustanove regionalne razvojne agencije Karlovačke županije, Vilko Klasan i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, Nikša Antica. Inicijator sastanka bio je srpski dožupan Martinović.

Posebna tema razgovora je bila izgradnja zgrade ispostave Hitne medicinske pomoći u Vojniću, njeno opremanje te aktiviranje službe na području općine Vojnić i dijela područja općina Krnjak i Cetingrad.

- Ovo je područje površine preko 350 kvadratnih kilometara, na kojem živi pretežno staračko manjinsko stanovništvo u razbacanim selima i naseljima udaljenima od Centra za hitnu medicinu Karlovac i preko 60 kilometara, a preko kojeg prolaze dvije državne ceste na kojima se često dešavaju saobraćajni udesi pa se nameće potreba da se izgradi ova ispostava Hitne. U karlovačkom zdravstvu bi došlo do manjeg opterećenja i troškova bolnica - kaže dožupan Mirko Martinović.

Za izgradnju ispostave Hitne medicinske pomoći, Općina Vojnić je darovala građevinsko zemljište te izradila projektno-tehničku dokumentaciju u vrijednosti od 130.000. kuna, tako da je projekt s građevinskom dozvolom spreman za realizaciju. Planirana vrijednost je 4 miliona kuna. Centar za hitnu medicinu Karlovac je osigurao zdravstveni tim i vozilo.

- Državna tajnica Spomenka Đurić je izrazila spremnost da pomogne u traženju sredstava za ovaj projekt Hitne kroz fondove EU, ministarstva RH i druge izvore - dodaje dožupan Martinović. Apelirao je i na saborske zastupnike SDSS-a da pomognu jer se ne radi o velikim sredstvima u odnosu na dobrobit stanovništva.

Kako se radi o području koje je slabo naseljeno i gdje žive pretežno nacionalne manjine, osnovni cilj Intervencijskog plana za ovo područje (Slovinjske deklaracije) je pokrenuti razvoj infrastrukture, zapošljavanje, stvaranje kvalitetnijih uvjeta za život, modernizaciju poslovanja i drugo, kako bi se stvorili stabilniji temelji za ostanak stanovništva te daljnji razvoj tih krajeva.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više