>

novosti logo

Piše Novosti

Promocija knjige ‘Zagreb i ja se volimo javno’

Knjiga mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, koja sadrži njegove odabrane intervjue i obraćanja, bit će predstavljena u četvrtak, 29. juna, u 19 sati u Novinarskom domu, Perkovičeva 2 u Zagrebu

Promocija knjige ‘Zagreb i ja se volimo javno’ mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija (Perića), održat će se u četvrtak, 29. juna, u 19 sati, u Novinarskom domu, Perkovičeva 2 u Zagrebu. O knjizi će osim samog autora govoriti Čedomir Višnjić, Saša Kosanović, Branimir Pofuk, Jadranka Brnčić, Peter Kuzmič, Milorad Pupovac i Ivo Josipović, a razgovor će moderirati Drago Pilsel.

Knjiga mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija sadrži njegove odabrane intervjue, od kako je izabran za novog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog u julu 2014. godine, a koje je davao za Politiku i RTS, Jutarnji i Večernji list te za HRT, Radio Sloveniju i Radio Televiziju Republike Srpske.

Novinarima je mnogo puta odgovarao na pitanja o ćirilici - povodom razbijanja tabli u Vukovaru, o položaju Srba u Hrvatskoj, kanonizaciji Alojzija Stepinca, odnosima s hrvatskim biskupima, prijedlozima da Slovenija bude posebna eparhija. Također, govorio je i o srdačnom prijemu na koji je naišao kod mnogih državnih zvaničnika, ali i o strahu koji vjernici SPC-a u Hrvatskoj osjećaju, a zbog kojeg neki ne idu u crkvu. Iz Zagreba je upućivao božićne i vaskršnje poslanice, ali i saopštenja za javnost koja su bila odgovor na neke nemile događaje. Osudio je paljenje hrvatske zastave u Beogradu od strane Vojislava Šešelja, a reagirao je i na govor mržnje voditelja lokalne televizije da u pravoslavnoj crkvi na Cvjetnom trgu stoluju ‘četnički vikari’.

1/1