Novosti

Kronika

Prosvijetljeni Bogom

Svetosavske akademije u čast utemeljitelja SPC-a i srpske države: ‘Svetog Savu slavimo ne kao nacionalnog heroja nego kao svetitelja Božjeg koji je nadišao uske granice prostora, vremena i pripadnosti jednom narodu’, poručio je mitropolit Porfirije srpskoj zajednici, njezinim prijateljima i brojnim gostima svetosavskih svečanosti koje su i ovog januara održane širom Hrvatske

Učenici i nastavnici zagrebačke Srpske pravoslavne gimnazije Kantakuzina Katarina Branković i ove su godine svečano proslavili svoj dan i krsnu slavu, Svetog Savu: u toj za hrvatske Srbe važnoj obrazovnoj instituciji pridružilo im se 27. januara mnoštvo uvaženih gostiju, od predstavnika zagrebačkih vlasti, srpske zajednice i diplomatskog kora do sveštenika SPC-a i drugih uglednika te dragih prijatelja.

Pozdravio ih je direktor Gimnazije, protojerej stavrofor Slobodan Lalić, koji je istaknuo da škola ove godine obilježava važan jubilej, 600. godišnjicu rođenja historijske ličnosti po kojoj je nazvana.

- Lani smo govorili o velikom jubileju, 800. godišnjici SPC-a i svetom Savi koji je našu Crkvu utemeljio. On je zavolio Hrista, a samim time i čitav svijet. Ove se godine prisjećamo Kantakuzine Katarine Branković, žene koja je u ovom dijelu Evrope obilježila svoju epohu – rekao je Lalić.

- Mi slavimo svetog Savu ne kao nacionalnog heroja nego kao svetitelja Božjeg, onog koji je nadišao uske granice prostora, vremena i pripadnosti jednom narodu. Sveti Sava je postao primjer za ugled zato što je bio prosvijetljen Bogom: njegov lik nam pokazuje da znanja iz škole, ako nisu spojena s ljubavlju i vjerom u druge ljude, mogu biti ne samo beskorisna nego i štetna – kazao je u svom obraćanju prisutnima mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Ambasadorica Srbije Mira Nikolić istaknula je da je srpski narod svetom Savi dao ulogu koju zaslužuje radi njegova golemog doprinosa crkvi i vjeri, pravu i školstvu te ostalim vrednotama koje baštinimo do današnjih dana.

Predstavnica zagrebačkih vlasti Katarina Milković govorila je o važnosti svetosavlja, osvrnuvši se pritom na Srpsku pravoslavnu gimnaziju u kojoj učenici stječu po svemu kvalitetno znanje.

Nakon prigodnih govora, uslijedio je kulturno-umjetnički program nazvan Domina nostra graciosa koji su uz pomoć svojih profesora Petre Puškar, Jasmine Veldić i Petra Kazakijeviča osmislili i izveli gimnazijalci kako bi prisutnima dočarali kakvu su ulogu u srednjovjekovnoj Srbiji, započev od kneginje Milice, imale obrazovane žene iz visoke klase koje su kao vladarice i državnice bile ravnopravne svojim muževima. Tako je Kantakuzina zadržala svoju pravoslavnu vjeru i nakon udaje za grofa Ulriha Celjskog, s kojim je dijelila brigu o brojnim posjedima, pa i o onome u Zagrebu u kojem je često boravila. U sklopu programa nastupio je dobro uvježban ženski hor, a uzvanici akademije imali su priliku kupiti sapune i druge prirodne kozmetičke proizvode koje su izradili članovi gimnazijske ekološke sekcije.

Među ostalima, svetosavskoj akademiji u Gimnaziji prisustvovali su predsjednik SNV-a Boris Milošević, predsjednik SPD-a Privrednik Nikola Lunić i bosanskohercegovački veleposlanik Aleksandar Vranješ, a prije nje je u dupkom ispunjenoj kapeli Sv. Save, služena liturgija pod vodstvom Porfirija i ostalog sveštenstva SPC-a.

Lani osnovano Vijeće srpske nacionalne manjine u Dicmu održalo je svoju svečanu sjednicu 26. januara, čime je obilježena krsna slava tog predstavničkog tijela srpske zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Predsjednik Vijeća Mirko Simić pozdravio je prisutne kolege predvođene čelnikom županijskog VSNM-a Božidarom Simićem i ostale goste, njih ukupno četrdesetak, a potom su slavski kolač osveštali sveštenici Milan Kadijević i Mladen Skopljak.

- Dozvolite mi da vam čestitam praznik našega prvog arhiepiskopa, prosvjetitelja i velikog učitelja, glave naše svete Crkve, djeteta u čovjeku i čovjeka u djetetu, koji je prosvjećujući tadašnji srpski narod, nevjerojatno ali zaista iskreno, prosvijetlio i sve nas danas – rekao je u besjedi prigodom velikog pravoslavnog blagdana jerej Srđan Trajković pred mnoštvom naroda okupljenog u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u baranjskom Bolmanu. Nakon svečane liturgije, osvešteni su koljivo i slavski kolač, koji je u ime ovogodišnjeg skupnog kumstva prelomio Dalibor Tatarin, predsjednik bolmanskog Nogometnog kluba. Potom je dvadesetak školaraca izvodilo ‘deklemacije’ o Svetom Savi, između kojih bi im se odrasli pridruživali pojanjem kitica svetosavske himne ‘Uskliknimo s ljubavlju’. Kum je za sve prisutne mališane pripremio poklon-paketiće, da bi nakraju programa a prije svečanog svetosavskog ručka, bolmanski paroh najavio kako će dogodine kumska čast pripasti Miroslavu Mitroviću, rođenom Bolmancu koji danas živi i radi u inozemstvu. Proslava se protegnula i na sljedeći dan, kada je u bolmanskom domu kulture, u organizaciji jagodnjačkog pododbora Prosvjete, priređena svečana akademija.

U Kapelni i okolici tog mjestašca unutar Osječko-baranjske županije ovogodišnja svetosavska proslava održana je u nedjelju, 26. januara. Paroh slatinski, protojerej Dragan Gaćeša, predvodio je svečane liturgije u Kapelni i Kućancima, da bi nakon njih uslijedilo međusobno čestitanje i čašćenje prisutnih kolačima i sokovima u crkvenom domu prvospomenutog sela. VSNM Viljeva, općine kojoj Kapelna pripada, pobrinuo se za unatrag tri-četiri godine tradicionalno svetosavsko darivanje djece tog kraja, pa je poklon-paketiće sretnim mališanima predao predsjednik Vijeća Dalibor Dakić. Njegovoj prezimenjakinji Borki dodijeljena je uloga svetosavske kume u narednoj godini, a ove je ta časna dužnost pripadala Sanji Đurić.

Svetosavska svečana liturgija održana je i u belomanastirskom hramu Sv. arhangela Mihaila. Darove djeci predškolskog i školskog uzrasta pripremio je tamošnji Prosvjetin pododbor, a predao ih je predsjedavajući tog ogranka SKD-a Dejan Jeličić. Dva dana prije samog praznika i pratećih liturgija u organizaciji Društva je u Centru za kulturu Belog Manastira održana svečana akademija koju su svojom prisutnošću uveličali baranjski protojerej Đorđe Kovačević iz Darde, konzulica Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić te belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob i mjesni paroh Dragan Vukadinović. Za sve uzvanike je potom priređen koktel u Etnološkom centru baranjske baštine.

Svečano i lijepo bilo je u Karlovcu i cijeloj Karlovačkoj županiji, gdje je najveći srpsko-pravoslavni praznik obilježen svetim liturgijama i akademijama uz tradicionalna osveštavanja slavskog kolača i koljiva, darivanje djece, izvođenje prigodnih himni i recitacija te čitanje besjeda. Događanjima je prisustvovalo mnoštvo naroda u Vojniću, Vrginmostu i Krnjaku, a središnja svečanost održana je u karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom, u organizaciji institucija i društava srpske zajednice, počev od Prosvjetinih pododbora do nadležnih eparhija i parohija SPC-a. U Vojniću je postavljena prigodna izložba slika o svetom Savi i pravoslavnim manastirima u Hrvatskoj, izvođeni su kordunaški narodni plesovi, pjevalo se uz ženski zbor koji vodi Milana Đorđijevski i veselilo uz harmoniku, a u prepunom Zorin domu uživalo se u nastupu čuvene braće Teofilović. Besjedu đakona Budimira Kokotovića pozorno su poslušali karlovački gradonačelnik Damir Mandić te dožupan Mirko Martinović.

U Pakracu je svetosavska akademija održana 24. siječnja, tri dana uoči samog praznika. U prepunoj Gradskoj vijećnici otvorio ju je protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović, dok je besjedu držao bosanskogradiški teolog Dario Drinić; istaknuo je u njoj značenje pakračke Učiteljske škole za prosvjećivanje svih slavonskih Srba. Polaznici pravoslavnog vjeronauka u osnovnim školama u Pakracu i Lipiku predstavili su se svojim roditeljima, nastavnicima i sugrađanima prigodnim recitacijama i programom, a prilog kulturno-umjetničkom dijelu ovogodišnje svetosavske akademije u pakračkom kraju dali su članovi Prosvjetina pododbora i njihove gošće iz Banjaluke, pjevačice narodnih i duhovnih pjesama Ivana Matović i Vanja Perić. Poklon-paketići za djecu Pakraca i Lipika ove su godine osigurani kroz donaciju iz Srbije, odnosno zahvaljujući suradnji pakračke gradonačelnice Anamarije Blažević, predsjednika VSNM-a Požeško-slavonske županije Nikole Ivanovića i načelnika Mačvanskog okruga Vladana Krasavca, kojoj je ponajviše pridonio sekretar Ministarstva uprave RS-a Ivan Bošnjak.

Požežani su svetosavsku akademiju i svečanu liturgiju održali već 23. januara i to u hramu Sv. Georgija. Besjedu tamošnjem pravoslavnom narodu održao je vladika pakračko-slavonski Jovan, a potom je kod crkve za brojne okupljene izveden kvalitetan i bogat kulturno-umjetnički program, nakon kojeg je uslijedilo tradicionalno darivanje djece pod ‘patronatom’ velikog sveca-državnika a pod pokroviteljstvom županijskog VSNM-a.

Na krajnjem istoku zemlje, ovogodišnja centralna proslava Savindana održana je u Hrvatskom domu u Vukovaru.

- Svetosavlje je put, istina i život. Ko hodi tim putem, hodi zaista putem zakona Božijega, u duhu jevanđelja živi i nosi upravo tu vrednost koju nam je Sveti Sava doneo i ostavio. To se svakako proteže kroz čuvanje kulture, jezika i svega onoga šta nam je potrebno na ovim prostorima – izjavio je medijima vladika Heruvim. Svetosavsku besedu održao je Ljubomir Abadžić, vukovarski veroučitelj koji je govorio o životu i delu Svetog Save i savremenim iskušenjima. U muzičko-dramskom delu programa učestvovali su beogradski hor Aliluia i novosadski glumac Mihajlo Nestorović koji je kazivao stihove Matije Bećkovića, Đure Jakšića i mudroslovlja vladike Nikolaja Velimirovića. Heruvim je prisustvovao i akademiji u Osnovnoj školi Borovo, najvećoj hrvatskoj manjinskoj obrazovnoj ustanovi u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku i ćirilici.

- Sveti Sava nas je učio kroz vekove da je narod koji ne zna svoju istoriju, koji nema svoj jezik, pismo, kulturu i veru osuđen na propast i izumiranje. To mi nećemo da dozvolimo: naša škola, zajednica, porodice i Crkva zajedno rade na tome da znamo ko smo, šta smo i da to sa ponosom ističemo - poručio je školski ravnatelj Tihomir Jakovljević. Usledilo je osveštavanje slavskog kolača i koljiva, a onda prigodan program u kome su pored đaka učestvovali mališani iz borovskog dečjeg vrtića. Akademiji je prisustvovao generalni konzul RS-a u Vukovaru Milan Šapić.

Povodom velikog pravoslavnog praznika, Zajedničko veće opština podelilo je svim učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije u kojima se održava nastava na srpskom jeziku, prigodne poklon-paketiće. Prema rečima predsednika ZVO-a Srđana Jeremića, pored 325 paketića koje je donirao srpski Mačvanski upravni okrug, Veće je osiguralo novac da darove za Svetog Savu dobije svih 911 đaka srpske nacionalnosti.

U Daruvaru je središnja svetosavska akademija započela bogosluženjem i osveštavanjem slavskog kolača i koljiva u hramu Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora, gdje je obred predvodio episkop pakračko-slavonski Jovan. Slaviti se nastavilo u prepunoj kino-dvorani daruvarskog Pučkog otvorenog učilišta. Pored predstavnika VSNM-ova županija i okolnih mjesta te mnoštva građana, svečanosti su se pridružila istaknuta imena političkog, javnog i kulturnog života grada, među kojima i gradonačelnik Damir Lneniček.Pozdravnim im se govorom obratio episkop Jovan, a besjedu je održao specijalni gost – sveučilišni profesor Wolfgang Rohrbach, autor knjige ‘Tragovima bečkih Srba’ i dopredsjednik Austrijsko-srpske udruge. On je, kao katolik pravoslavnih korijena, istaknuo važnost suradnje i razumijevanja među ljudima, posebice na očuvanju humanističkog, kršćanskog, prosvjetiteljskog i socijalnog naslijeđa današnje Europe.

Prateći program osmislili su i izveli učenici pravoslavnog vjeronauka i pjevačka grupa daruvarskog pododbora Prosvjete, Hor Orlići i orkestar Jelene Pavlović iz Batajnice te pjevačka družina svjetski poznate Svjetlane Spajić. Vodili su ga Mirjana Srbljanin i Siniša Nenadović iz zagrebačke Srpske gimnazije. Daruvarska proslava Savindana završena je Jovanovim osvrtom na zbivanja u Crnoj Gori, gdje se dio pravoslavnog naroda već mjesec dana okuplja u zajedničkoj molitivi pod barjacima i ikonama sa željom da zadrže vjersku slobodu u okviru SPC-a; podršku su dobili od islamske zajednice, ustvrdio je vladika, ali i od vatikanskog poglavara, pape Franje, čiju im je poruku osobno pročitao u Nikšiću.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više