Novosti

Politika

VIDEO Prosvjed HND-a i u Splitu

Zbog izmjena Kaznenog zakona Hrvatsko novinarsko društvo u srijedu, 31. siječnja, u 11 sati organizira prosvjede u Zagrebu i Splitu

Large zovko

Dušan Miljuš i Hrvoje Zovko (foto Igor Šoban/PIXSELL)

Hrvatsko novinarsko društvo poziva sve saborske zastupnike da odbiju "Zakon opasnih namjera" protiv kojeg će se 31. siječnja, osim u Zagrebu na Markovu trgu, u isto vrijeme, u 11 sati, prosvjedovati i u Splitu, ispred Hrvatskog narodnog kazališta, najavljeno je u petak na HND-ovoj konferenciji za novinare, održanoj pokraj ograde kod Ćirilometodske ulice na Markovu trgu.

Predsjednik Zbora sudskih izvjestitelja HND-a Dušan Miljuš istaknuo je kako nije bilo potrebe za izmjenama Kaznenog zakona, jer i prema postojećim odredbama postoje sankcije za one koji odaju podatke. Miljuš je dodao kako je prije desetak dana od Ministarstva pravosuđa tražio da odgovore u kojim to državama postoji ovakvo zakonsko rješenja, na što se pozivaju.

"Međutim, nisam dobio konkretan odgovor, osim uobičajene formulacije da to imaju i druge zemlje pa i to da kažnjavaju novinare. Riječ je o potencijalno vrlo opasnoj praksi. Ako se usvoji ovakav Kazneni zakon, rad novinara koji prate sudske postupke bit će otežan, ako ne i onemogućen", kazao je Miljuš navevši da postoje brojni primjeri afera, poput Fimi medije, koje ne bi bile otkrivene da se o njima nije pisalo u novinama.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ponovio je kako je ovo čin agresije na novinarsku profesiju i javni interes.

"Čitao sam ovih dana da neki koalicijski partneri HDZ-a nisu vidjeli o čemu je riječ, a mi smo im prije osam dana poslali naše komentare na zakon. Nadamo se da će se uputiti u to o čemu se radi i da će odbiti glasati za ovaj zakon opasnih namjera", kazao je Zovko dodavši kako je HND uputio i dopis povjereniku Europske komisije za pravosuđe u kojem su ga izvijestili o svemu što se događa.

Zovko se osvrnuo i na zeleno svjetlo premijera Andreja Plenkovića i Vlade za izbor Ivana Turudića za glavnog držanog odvjetnika naglasivši kako je riječ o osobi koja je gorljivi pristaša "Lexa AP", kako su u javnosti nazvane izmjene Kaznenog zakona, te da je sklon tužbama protiv novinara.

"Mi ćemo se i dalje suprotstavljati 'Lexu AP' i ovaj prosvjed nije završni čin, a sve kolege pozivamo da i nadalje objavljuju informacije koje su od javnog interesa. HND će uvijek biti uz njih i u svim situacijama štititi njihova prava", istaknuo je Zovko.

Video najavu pogledajte ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više