Novosti

Politika

Protesti u Crnoj Gori zbog hapšenja vladike Joanikija

Zbog održavanja litije u Nikšiću policija je privela episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika. Tereti ih se za krivično delo nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje pandemije. U prosvjedima ima ozlijeđenih na obje strane. Mitropolit Porfirije poziva crnogorske vlasti da puste vladiku i sveštenike

Vwrjf5p9tlla3opnkviwn2yp8fu

Vladika Joanikije: Foto: SKD Prosvjeta

Zbog održavanja litije u Nikšiću na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, policija je po nalogu tamošnjeg tužilaštva privela episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika ove eparhije SPC-a uz obrazloženje da su prekršene mjere Nacionalnog koordinacionog tima za borbu protiv zaraznih bolesti, odnosno korone virusa.

Nakon odbijanja žalbe kojom je traženo da vladika i osmorica sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) budu pušteni iz pritvora koji im je određen u trajanju do 72 sata, veliki broj građana Crne Gore izašao je ulice u znak protesta. U sukobima s policijom s obje strane bilo je povrijeđenih, a po informacijama iz redova eparhije, policija se obračunavala i s građanima koji su se slučajno zatekli u blizini protesta.

Hapšenje i zadržavanje u pritvoru vladike Joanikija izazvalo je brojne reakcije u regionu. Tim povodom oglasio se i mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije, pozivajući crnogorske vlasti da puste vladiku i sveštenike.

Ističući da vladiku poznaje preko 40 godina, mitropolit je naglasio da mu daje podršku i da aktuelnim vlastima u Crnoj Gori dobronamerno i prijatelјski ukaže da postoje i drugi izlazi iz slepe ulice u koju su doveli sami sebe usvajanjem nepravednog zakona o slobodi veroispovesti kojim bi po tvrdnjama SPC-a crnogorska država otela preko 700 crkava i manastira.

- Teror nad Crkvom, po ugledu na Envera Hodžu, nije i ne može biti rešenje za Crnu Goru, ističe mitropolit. Pozvao je zvaničnike Crne Gore da svojim postupcima ne produblјuju i onako složenu situaciju, nego da uče od onih koje su pritvorili.

- Vladika i njegovi utamničeni sveštenici su molitvom i javnim apelom upućenim svojim vernicima, spremnim na svaku žrtvu, ali i poslušnost svom vladiki i svom SPC-u, da sačuvaju mir i prisebnost, pokazali odgovornost za dobro naroda i očuvanje mira u državi. Svojim postupcima vladika Joanikije je pokazao da ne pravi razliku među lјudima, već da sa istom lјubavlјu brine, kako o svojoj pastvi, tako i o životima svojih progonitelјa i njihovih bližnjih, naglasio je mitropolit, ističući da je sva odgovornost prebačena isklјučivo na crnogorsku političku vrhušku.

Puštanje vladike i sveštenika na slobodu zatražili su i Episkopski savjet u Crnoj Gori, kao i više ministara vlade Srbije.

Podsjetimo, odmah nakon litije, crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za kontrolu zaraznih bolesti zatražilo je hitnu reakciju tužiteljstva, zbog protuzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja.

Kako javljaju crnogorski mediji, episkopu i sveštenicima tužilaštvo na teret stavlja krivično delo nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Oni su suprotno naredbama ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizirali vršenje vjerskog obreda – odnosno litije - ulicama grada Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana, saopćava tužilaštvo, dok je glavni državni tužilac Ivica Stanković poručio ‘svima koji svjesno krše mjere i naređenja nadležnih organa da će izazvati odlučnu reakciju tužilaštva‘.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više