Novosti

Politika

Protivnica pobačaja na čelu Europskog parlamenta

Nova predsjednica Europskog parlamenta je 43-godišnja Maltežanka iz redova Europske pučke stranke. Roberta Metsola, pobijedivši u prvom krugu izbora s osvojenih 458 od 705 zastupničkih glasova, treća je žena i najmlađa osoba ikad izabrana na čelo EP-a

Large internacionala  peri%c4%87

Roberta Metsola (foto Wikipedia)

Nova predsjednica Europskog parlamenta je 43-godišnja Maltežanka iz redova Europske pučke stranke (EPP) Roberta Metsola koja je pobijedila u prvom krugu izbora s osvojenih 458 od 705 zastupničkih glasova. Metsola preuzima kontrolu nad zakonodavnim tijelom EU-a na dvije i pol godine. Njen prethodnik bio je talijanski socijaldemokrat David Maria Sassoli koji je preminuo 11. siječnja. Metsola je najmlađa osoba ikad izabrana na čelo EP-a i treća žena nakon Simone Veil (1979.-1982.) i Nicole Fontaine (1999.-2002.). U Europskom parlamentu je od 2013. godine, a još je 2004. kao studentica vodila kampanju za ulazak Malte u EU. U utrci za predsjednicu EP-a njene protukandidatkinje bile su Šveđanka Alice Kuhnke (Zeleni/EFA) koja je osvojila 101 glas i Španjolka Sira Rego (Ljevica) koja je osvojila 57 glasova. Socijalistima je obećan niz istaknutih pozicija u zamjenu za potporu Metsoli.

"Moramo pokazati ostatku svijeta da je borba protiv klimatskih promjena naša zajednička sudbina", rekla je Metsola u obraćanju javnosti po objavi rezultata izbora, dodavši da je moguće istovremeno očuvanje okoliša i jačanje gospodarstva. U pobjedničkom je govoru istaknula i da ove godine Europski parlament obilježava sedamdesetu obljetnicu svoje prisutnosti u Strasbourgu. Isticanje važnosti Strasbourga može se shvatiti kao najava da Metsola neće otvarati pitanje ukidanja sjedišta EP-a van Bruxellesa, što je inicijativa koja se oživljava u gotovo svakom sazivu, no kojoj se Francuska protivi. Metsola je poručila i da Europski parlament nikada neće prihvatiti "one koji nastoje potkopati demokraciju, vladavinu prava, slobodu govora i temeljna ljudska prava, koji vide žene kao svoje mete, koji niječu prava naših LGBTIQ građana". Da je tome uistinu tako, Europski parlament ne bi prihvatio ni nju, a kamoli je postavio na svoje čelno mjesto.

Naime, Metsola godinama u svojim javnim nastupima ističe da se protivi pobačaju i dosljedno podržava politiku u rodnoj Malti, koja je jedina zemlja EU-a u kojoj je pobačaj još uvijek nezakonit. Na društvenim mrežama često ističe svoju ulogu predane domaćice i majke četiriju sinova, a u Bruxellesu se usprotivila nekoliko izvješća i rezolucija kojima se tražilo da žene imaju pristup sigurnoj i dostupnoj usluzi pobačaja. Prije šest godina je zajedno s drugim malteškim zastupnicima EPP-a izjavila da je "kategorički protiv pobačaja", a lani je taj isti stav branila nakon što je glasala protiv izvješća kojim se pobačaj definira kao ljudsko pravo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više