>

novosti logo

Prvi Bandićev poraz u zagrebačkoj Skupštini

Nakon što su zastupnici Milana Bandića odbacili HDZ-ove amandmane, skupštinari iz te stranke pridružili su se onima iz opozicije i glasali protiv donošenja novog GUP-a

Nakon što je zagrebačka Gradska skupština većinom glasova (42-7) odbacila HDZ-ove amandmane na sporni Generalni urbanistički plan (GUP), skupštinari iz te stranke pridružili su se opoziciji i s 31 glasom 'za' uz 18 'protiv' odbacili prijedlog GUP-a gradonačelnika Milana Bandića. ‘Još se nije dogodilo da Bandiću nešto ne prođe u Skupštini. Uvijek bi se nekako snašao ili pronašao neke, kako on kaže, žetončiće. Ovo je prvi put da nije prošao‘, kazao je nakon glasanja Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš.

Odluka je donesena nakon niza odgoda i pauza koje su trajale danima. I danas je bio problem s kvorumom, ali su se skupštinari ipak okupili i to bez bez dogovora većine koju čine HDZ i Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića. ‘Igra živaca je završila. Apsolutno smo uvjereni da Zagrebu treba novi GUP za 21. stoljeće kao i novi gradonačelnik za 21. stoljeće. Ovo je nastavak Bandićevog političkog kraja. Očito nije došlo do dogovora s HDZ-om, ali sigurno je da su napravili sve da do njega dođe. Da nije bilo ujedinjene reakcije struke i prosvjeda građana koji su poslali 31 tisuću primjedbi na Bandićev prijedlog, GUP bi prošao, a ovako je došlo do velikog pritiska na HDZ. Ovo je prvi njegov veliki poraz i ovo su mu zadnji dani na vlasti‘, rekao je Tomašević nakon glasanja.

Rajko Ostojić iz SDP-a zahvalio je građanima i arhitektima koji su pomogli da Zagreb sačuva svoje vizure. ‘Učinili ste veliku stvar. Možda nakon ovoga idemo na parlamentarne izbore zbog odnosa HDZ-a i Bandića. Još ne znamo, možda zagrebački HDZ nije želio slušati Andreja Plenkovića‘, kazao je skupštinar iz SDP-a, komentirajući da su se HDZ i MB 365 našli na suprotnim stranama.

Takav stav odmah su odbacili iz HDZ-a poručujući neslužbeno preko N1 televizije da su jedno koalicije na lokalnoj razini, a drugo na nacionalnoj, gdje Bandićevi zastupnici održavaju većinu HDZ-u u Hrvatskom saboru. ‘Nismo nikome otkazali poslušnost. GUP je jedan od temeljnih političkih dokumenata, možda čak važniji i od proračuna. U više navrata smo komunicirali s predsjednikom HDZ-a koji je naglasio da odluku o GUP-u donesemo autonomno tako da nema govora o otkazivanju posluha. Želimo političku stabilnost i ne tražimo raskid koalicije s Bandićem. Ako želi, on može potencirati to putanje. HDZ se vodio interesima građanki i građana grada Zagreba. Deset članova Predsjedništva gradskog HDZ-a odlučilo je da idemo s amandmanima‘, kazao je Ivan Čelić, tajnik zagrebačkog HDZ-a. Odgovarajući na pitanje o promjeni mišljenja HDZ-a u odnosu na srpanj prošle godine, rekao je da se od tada puno toga promijenilo i da su reagirali struka i građani.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić rekla je da nisu razočarani rušenjem GUP-a i smatra da su donijeli kvalitetan dokument. ‘Razočarani nismo. Svi su za razvoj grada, a sprečavaju donošenje takvog dokumenta. Vjerujemo da su naši donijeli iznimno kvalitetan dokument’, naglasila je Bandićeva zamjenica.

Čim je predstavljen javnosti GUP je izazvao negativne reakcije. Najprije su reagirali arhitekti preko svojih strukovnih udruženja, upozoravajući da nije sporan samo projekt Manhattan na Savi kojim je predviđena gradnja velikog stambeno-poslovnog naselja na mjestu zagrebačkog Velesajma i Hipodroma, nego i znatno povećanje izgrađenosti u Donjem gradu. Javili su se potom i građani koji su s više od 30.000 primjedbi na GUP zasuli gradsku vlast. Došlo je i do kratkotrajnog zastoja zbog reakcije Ministarstva graditeljstva koje vodi HNS, ali GUP se na kraju ipak našao pred Skupštinom na kojoj nije prošao. Idući put se pred skupštinarima može naći za tri mjeseca.

1/1