Novosti

Politika

Pupovac: Nasamarili su nas veliki proizvođači cjepiva

Naš osnovni izvor problema je što nemamo cjepiva i što nismo donijeli adekvatne odluke kako ćemo riješiti problem spore dostave cjepiva, rekao je predsjednik SDSS-a

Large pxl 251120 30942812

Milorad Pupovac (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u utorak je gostovao na N1 u emisiji Newsroom gdje je govorio o aktuelnostima u Hrvatskoj. Komentirao je nestašicu cjepiva, ali i ostavštinu preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Pupovac smatra da moralno prozivanje cijepljenih preko reda "ne bi bilo dovoljno, ako bi to dobilo razmjere koji su takvi da ozbiljno i drastično ugrožavaju jednakost građana u zaštiti njihovog zdravlja i pravila koje je propisalo javno zdravstvo." Naglasio je da se to ne bi smjelo događati te da, ako je riječ o 14 ljudi, to bi se moglo tretirati kao neka vrsta izuzetaka za koje bi morala postojati dobra opravdanja.

"Taj problem je s moralno-javnog stajališta sasvim sigurno ozbiljan, ali postoji jedan problem u pozadini koji mi kao mala nacija gubimo iz vida. To je da smo namagarčeni i nasamareni od velikih svjetskih proizvođača cjepiva i politika koje stoje iza njih", poručio je Pupovac.

“Voda u kojoj naši krokodili pokušavaju imati prednost ispred većine drugih koji plivaju u toj vodi nije zagađena samo zato što smo mi nemoralni ljudi. Ona je zagađena i zamućena još od početka 90-ih godina zbog toga što oni koji su odlučivali o našim sudbinama, kao što odlučuju danas, čine stvari koje nas dovode u situaciju da jedni druge žderemo. Naš osnovni izvor problema je što nemamo cjepiva i ne znamo kad ćemo ga imati i što nismo donijeli adekvatne odluke kako ćemo riješiti problem spore dostave cjepiva", ocijenio je predsjednik SDSS-a.

Za nedavno preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Pupovac je kazao da je on "čovjek o kojem će se još mnogo razgovarati dok se dojmovi ne slegnu i dok ne dobije svoje mjesto u povijesti grada Zagreba i povijesti hrvatske politike." Dodao je da je pojam "političkih žetončića" sasvim sigurno dio njegove ostavštine.

"To je nešto što nije pozitivna ostavština gradonačelnika Bandića, taj izraz i ta vrsta prakse. Očekivao sam da će on imati drugačiji odnos o tome kako vladajuća većina treba funkcionirati i na koji način on treba sa svojom strankom participirati u tome. On se odlučio za drugi put, a taj drugi put nije doprinio porastu njegove reputacije, nego da ona bude manja i tome da njegov udio u hrvatskoj politici ne bude koliki je bio. To je šteta, to nije bilo nešto što je trebalo biti u koaliciji, niti je trebalo gradonačelniku Bandiću", rekao je Pupovac.

Osvrnuo se i na ulogu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, rekavši da se povjerenstva, institucije i saborska tijela trebaju osnažiti. Pupovac smatra da ih treba čuvati od bilo koje vrste političkih ambicija i utjecaja - bilo od strane onih koji su na vlasti, bilo od strane opozicije.

"Trebamo snažnije odbore, snažnije Povjerenstvo u Saboru, trebamo snažnije zastupnike, a ne one koji će trošiti svoje vrijeme i vrijeme svih ostalih zastupnika na pogrešne povrede poslovnika samo zato da bi se bilježilo da su se 1238 puta javili za riječ", istaknuo je Pupovac.

Dodao da se slaže s tim da Povjerenstvo i dalje treba imati mogućnost odlučivati po članku 5. o načelima djelovanja javnih dužnosnika koji kaže da se dužnosnici ne smiju ogriješiti u djelovanju po pitanju transparentnosti, objektivnosti i nepristranosti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više