Novosti

Politika

Pupovac: Vrijeđa nas ploča ‘Dobrodošli u Jadovno’

Koliko god nam je teško govoriti na ovom mjestu, mi, narodi žrtava, ne samo da žalujemo, nego ovdje i crpimo snagu da se u ime umorenih suprotstavimo onima koji žele rehabilitirati NDH, poručio je predsjednik SNV-a na obilježavanju Dan sjećanja na Jadovno 1941.

Dan sjećanja na Jadovno 1941. deseti je put obilježen kraj centralnog spomenika na istoimenom stratištu, jednom od najokrutnijih logora smrti za vrijeme ustaške vladavine. Komemoracija u organizaciji Srpskog narodnog vijeća, Koordinacije židovskih općina RH, Eparhije gornjo-karlovačke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i ove je godine okupila potomke žrtava, brojne goste i aktiviste koji su se zajedno prisjetili stradalih u tom logoru NDH.

Komemorativni skup započeo je parastosom i kadišem kraj Šaranove jame, jednog od najpoznatijih stratišta kompleksa logora Gospić-Jadovno-Pag. Parastos su služili mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i vladika gornjo-karlovački Gerasim, dok je kadiš održao rabin Luciano Moše Prelević.

- Ovdje smo kako bismo istaknuli povijesnu istinu o ovom stratištu, to je naša dužnost i obaveza kako mrak povijesnog revizionizma ne bi prekrio istinu o ovom i drugim mjestima stradanja nevinih ljudi. Ekstremna desnica se ponaša kao da je u Drugom svjetskom ratu pobijedio fašizam, odnosno Hitler, Mussolini i Pavelić. To samo pokazuje da su još uvijek izgubljeni u vremenu i prostoru. U širokom luku zaobilaze istinu o zločinima koje počinio ustaški režim. Ako se i spomenu zločini, onda je to krajnje izrelativizirano - rekao je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca, i dodao da u Hrvatskoj ipak postoje ‘pomaci u pozitivnom smjeru’

- No u isto vrijeme itekako ima golemih razloga za zabrinutost. Mladim ljudima danas se u školama nude vjera i nacionalizam, ne uče o antifašizmu kao civilizacijskoj vrijednosti… Želimo antifašističku, europsku i civiliziranu Hrvatsku. Ovdje smo kako bismo istakli povijesnu činjenicu - ljudima koji su ovdje stradali presudio je rasni zakon koji je ustaški režim uveo nakon formiranja NDH. Njihova jedina krivnja je što su bili druge nacije i vjere - poručio je Habulin.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus podsjetio je na kronologiju zločinačkog poduhvata ubijanja u tom ustaškom logoru smrti, na deportaciju zatočenika i masovnost egzekucija, kao i sramotan odnos prema spomen-obilježju u Jadovnu tokom 1990-ih te spomen-ploči na Pagu koja je uništena u nekoliko navrata.

- Želimo da puna istina o žrtvama dopre do javnosti i do mladih koji ne znaju ništa o njima. Želimo da se otvoreno kaže da je NDH bila zločinaka tvorevina, jer grupe i pojedinci to negiraju. Na primjer, prije nekoliko dana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je primila Hrvatski obredni zdrug Jazovka - rekao je Krasu i dodao da u Hrvatskoj već godinama postoje grupe koje se trude relativizirati zločine.

- Oni tvrde da su komunistički zločini bili gori. Za njih je Dan oslobođenja Zagreba dan okupacije. Zločine treba razlikovati, a ne izjednačavati, ali ih sve treba osuditi. Želimo da se zna tko je bio žrtva, a tko krvnik – poručio je Kraus.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, kazao je da je uvredljiva ploča ‘Dobrodošli u Jadovno’ koja stoji na ulazu u spomen-područje, jer ‘ona podsjeća na oznake koje su naši preci nosili na odjeći nakon uspostave NDH’.

- Nema nikog tko će reći da toj ploči ovdje nije mjesto. Neka čuju to predstavnici vlasti ove županije i one crkve kojima to ne smeta i kojima ne smeta što nisu ovdje s nama otkako se sjećamo žrtava. Neka čuju ono što je rekao Kraus, da je dva puta ploča na Pagu u uvali Slana bačena u more. Ovdje se treba zapitati: ima li zemlje u Europi u kojoj je to moguće? Ima li zemlje čiji premijer nakon što pošalje vijenac na Sutjesku u pojedinim medijima biva nazivan ubojicom Hrvatske - rekao je Pupovac, koji se potom osvrnuo na one koji misle da je dovoljno posjetiti samo Jasenovac, a zapustiti preko 50 drugih mjesta stradanja.

- Koliko god je teško govoriti na ovom mjestu, mi, narodi žrtava, Srbi, Židovi i Romi, ne samo da žalujemo – mi ovdje crpimo snagu koju trebamo da se u ime umorenih suprotstavimo onima koji žele rehabilitirati NDH. Tko nije bio u Jadovnu, nije bio u Jasenovcu. Tko nije dolazio u Jadovno, nije dolazio i ne dolazi u Jasenovac. To sa ovog mjesta poručujem svima koji misle da je dovoljno da se dođe samo u Jasenovac, a da se preskoče druga mjesta stradanja, pogotovo ovo, najokrutnije koje se može zamisliti - kazao je Pupovac i dodao da se nada da će se sljedeće godine održati komemoracija na Pagu, prvi put od 2013.

U ime Vlade RH vijenac je položila premijerova izaslanica Nevenka Benić, u ime Vlade Republike Srbije Ivan Bošnjak i predstavnik pokrajinske Vlade Nebojša Vojnović. Vijence su položili i Ognjen Kraus, Aleksandar Tolnauer i Luciano Prelević u ime Koordinacije židovskih općina, Milorad Pupovac ispred SNV-a, Veljko Kajtazi ispred Saveza Roma ‘Kali Sara’, dožupan Ličko-senjske županije Nikola Lalić, Đorđe Mihovilović iz Javne ustanove spomen-područja Jasenovac te delegacija Šeste ličke proleterske divizije ‘Nikola Tesla’ iz Beograda.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više